2020 Massimo Cavallari

Videochat-app Zoom schikt privacy-rechtszaak voor 85 miljoen dollar, vergoeding voor gebruikers

Het Amerikaanse videochat-bedrijf Zoom is tot een schikking van 85 miljoen dollar gekomen in een rechtszaak over aanhoudende privacy- en beveiligingsproblemen. Dat schrijft Reuters. Zowel betalende als gratis gebruikers zouden een (kleine) vergoeding krijgen.

In de Amerikaanse staat Californië is Zoom, dat software voor videovergaderingen levert, tot een schikking van 85 miljoen dollar (omgerekend zo'n 72 miljoen euro) gekomen in een rechtszaak rond privacyproblemen.

Het bedrijf werd in maart 2020 aangeklaagd in een zogenaamde class-action, een groepsrechtszaak waarbij mogelijke gedupeerden zich konden aansluiten. De aanklagers trokken naar de rechtbank omdat Zoom volgens hen te weinig deed om de privacy en de veiligheid van zijn gebruikers te waarborgen.

De schikking moet wel nog goedgekeurd worden door een rechter in Californië. Als de goedkeuring er komt, krijgen betalende gebruikers een schadevergoeding van 25 dollar. Gratis gebruikers zouden 15 dollar krijgen.

Zoombombing

Zoom kende een sterk stijgende populariteit bij het uitbreken van de coronacrisis. Onder meer organisaties en bedrijven deden wereldwijd beroep op de app om online meetings te organiseren. Het aantal betalende klanten steeg van zo'n 81.000 bedrijven met meer dan tien medewerkers in januari vorig jaar naar 497.000 in april van dit jaar.

Al snel staken privacyproblemen echter de kop op. Zo werd het bedrijf aangeklaagd voor het delen van gegevens van gebruikers met Facebook, Google en LinkedIn. Bovendien zou Zoom misleidende informatie verspreid hebben over de beveiliging van de software en zou het te weinig gedaan hebben om te voorkomen dat vreemden in gesprekken konden inbreken, het zogenaamde 'Zoombombing'.

Ondanks de schikking blijft Zoom tot op vandaag de beschuldigingen onkennen. Het kondigde wel aan om maatregelen te nemen die de beveiliging van de software moeten verbeteren. In een statement laat het bedrijf weten dat "de privacy en veiligheid van de gebruikers topprioriteiten zijn".

Meest gelezen