Beluchters persen zuurstof in Demer om vissterfte tegen te gaan: "Toestand visbestand dramatisch"

De Vlaamse overheid heeft sinds vorige week zware middelen ingeschakeld om het visbestand in de Demer te te redden. Door extra zuurstof in het water te brengen met beluchters, hopen ze de vissterfte tegen te kunnen gaan: "De toestand van het visbestand in de Demer en stroomafwaarts in de Dijle is dramatisch", zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Sinds de watersnood twee weken geleden is het zuurstofgehalte in het water zo laag geworden dat de vissen nog maar amper kunnen overleven. Er zit veel organisch materiaal in het water, zoals bladeren, uitwerpselen of dode dieren, en daardoor zit er weinig zuurstof in het water.  

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA): “In Limburg hebben we beluchters geplaatst aan de uitstroom van het Schulensbroek, onze grote waterbufferplaats, en ook in Halen wordt er direct zuurstof aangebracht in het water. Ook aan de monding van de Velpe aan de Demer is extra beluchting aangebracht.”

Demir zegt dat de situatie nog meerdere weken kan aanhouden:  “Ook in de zijwaterlopen, wachtbekkens en de overstroomde gebieden is het zuurstofgehalte bijzonder laag, op sommige plaatsen quasi nul. Dit water komt allemaal naar de Demer, dus het zal nog lang duren vooraleer er zich opnieuw een zelfzuiverend vermogen kan opbouwen. Het gaat allemaal om waterlopen die het water uit de overstromingsgebieden evacueren. In die gebieden heeft de vegetatie dagenlang onder gestaan en is afgestorven. Door de hoge troebelheid in de Demer en de zijlopen krijgen de algen minder licht en kunnen ze veel minder zuurstof produceren. Het is dus een vicieuze cirkel. Het zelfzuiverend vermogen is daardoor nog steeds onderdrukt”, klinkt het.

In Zichem, Diest, Schaffen en Webbekom in Vlaams-Brabant, werden de beluchters vorige week al geïnstalleerd op plekken waar nog vis leeft, in de hoop dat er een rekolonisatie kan starten.

Meest gelezen