Bewoners reageren gemengd op fusieplannen Tongeren en Borgloon: van "belachelijk" tot "goed idee"

Het opvallende nieuws dat Tongeren en Borgloon willen fuseren wordt niet overal even enthousiast onthaald. Vooral van de Borgloonse kant komen boze reacties van bewoners, terwijl er vanuit Tongeren voorlopig overwegend positieve klank te horen is. 

"Waarom Tongeren en Borgloon?", vindt een vrouw uit Borgloon. "Ik vind het een beetje vreemd. Borgloon is al jaren een stad, met haar eigen deelgemeenten en iets meer dan 8.000 inwoners (nvdr: 11 000 inwoners). Het verbaast me ook dat er niets aan de bewoners is gevraagd." De vrouw is duidelijk niet de enige inwoner van Borgloon die er zo over denkt. "Ik vind het belachelijk dat Borgloon naar Tongeren gaat. Wij hebben onze eigenheid, waarom moet Tongeren daar bijkomen?", vraagt een man zich af. "Ik dacht dat Borgloon ging fuseren met andere gemeenten?", is ook een vraag die vaak passeert. 

Vanuit Tongeren zijn de reacties dan weer opvallend positief. "Ik had het niet verwacht, maar misschien is het wel een goed idee", zegt deze Tongenaar voorzichtig. "De toekomst zal het moeten uitwijzen." Anderen zijn zelfzekerder: "Het is voor beiden steden op financieel vlak wel goede zaak. De Vlaamse overheid neemt een deel van de schulden van zowel Borgloon als Tongeren op zich", klinkt het ook nog. "Zowel op cultureel als historisch vlak zijn er duidelijke gelijkenissen", vindt iemand anders. "Ik zie het op alle vlakken als een goede samenwerking."

Meest gelezen