Miao Yucai

Deltavariant speelt ook China parten: eerste besmettingen in Wuhan in 15 maanden, virus duikt weer op in 20 steden

China vecht opnieuw tegen een uitbraak van het coronavirus. In het land waar het virus voor het eerst werd vastgesteld, was de epidemie al een jaar zo goed als uitgeroeid, maar de deltavariant gaat nu ook daar rond. Ook al blijft het aantal nieuwe besmettingen in vergelijking met andere landen beperkt, in China is dat genoeg om drastische maatregelen te nemen.

In Wuhan, de stad waar dit coronavirus eind 2019 voor het eerst opdook, waren sinds mei 2020 geen besmettingen meer vastgesteld. Nu heeft de overheid beslist om alle 11 miljoen inwoners opnieuw te testen, nadat 7 mensen positief hebben getest. 3 onder hen hadden symptomen.

China kampt al enkele weken met een reeks nieuwe uitbraken. Met name de deltavariant verspreidt zich door het land. In meer dan 20 steden in 12 provincies werden nieuwe besmettingen vastgesteld. In de voorbije 2 weken werden 360 nieuwe gevallen genoteerd, de grootste uitbraak in maanden in China. 

In vergelijking met andere landen gaat het om een beperkt aantal besmettingen, maar voor China is dat genoeg om drastische maatregelen te nemen. Miljoenen mensen moeten opnieuw in lockdown en moeten dus thuis blijven. Er wordt ook massaal getest, nauwe contacten moeten meteen in quarantaine en op verschillende plaatsen gelden reisbeperkingen.

Peking sluit zich af

In de hoofdstad Peking zijn alle bus-, trein- en luchtverbindingen met regio's waar nieuwe gevallen zijn ontdekt, verbroken. Toeristen mogen de hoofdstad niet binnen, alleen essentiële reizen zijn toegelaten op voorwaarde van een negatief testresultaat. De overheid vraagt de inwoners ook om de stad niet te verlaten als het niet nodig is.

In Zhuzhou, een stad in de provincie Hunan met 3,6 miljoen inwoners, is een lockdown van 3 dagen afgekondigd. In die tijd zal er massaal getest en gevaccineerd worden.

Videospeler inladen...

De nieuwe uitbraak in China wordt gelinkt aan minstens twee clusters. In Nanjing testten 9 schoonmakers op een internationale luchthaven op 20 juli positief. In Zhangjiajie was er een uitbraak onder bezoekers van een theatervoorstelling. Zij hebben het virus mogelijk doorheen het land verspreid toen ze terug naar huis keerden.

De Chinese overheid is nu op zoek naar mensen die recent naar een van die twee steden zijn gereisd. Ze roept de bevolking tegelijk op om niet naar plekken te reizen waar recent nieuwe gevallen zijn vastgesteld.

1,6 miljard vaccins

Na de grote uitbraak van het virus eind 2019, begin 2020, slaagde China er vrij goed in om het virus een halt toe te roepen, door miljoenen mensen in lockdown te plaatsen en massaal te testen bij de minste opflakkering. Daardoor was de epidemie sinds de lente van 2020 zo goed als uitgeroeid, in tegenstelling tot in veel andere landen in de wereld. Het aantal doden bleef met 4.800 vrij beperkt, op een bevolking van 1,3 miljard.

Intussen zijn al meer dan 1,6 miljard vaccindosissen toegediend in China. Een overgrote meerderheid van de bevolking kreeg al 1 prik. Maar met 223 miljoen mensen is nog maar 16 procent van de bevolking volledig gevaccineerd en de vraag is hoe goed de Chinese vaccins werken na 1 prik. * Een uitbraak met de deltavariant kunnen de Chinezen dus missen als kiespijn.

* Cijfers op basis van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins.

Meest gelezen