Coronablog - Kleine Pukkelpopeditie verkoopt bijna meteen uit, vaccinatiecijfers in Brussel mogelijk onderschat

De vaccinatiecijfers in onze hoofdstad worden mogelijk licht onderschat. Dat meldt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. "Een deel van die mensen zijn in het buitenland gevaccineerd", klinkt het. En er zal dan toch een kleine Pukkelpopeditie kunnen doorgaan. En intussen hebben al meer dan 8 miljoen Belgen (minstens) een eerste coronaprik gekregen en dat is bijna 70 procent van de hele bevolking. Lees al het coronanieuws in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Brusselse vaccinatiecijfers mogelijk licht onderschat

De Brusselse vaccinatiecijfers worden mogelijk voor een stuk onderschat omdat een deel van de inwoners een dubbele nationaliteit heeft en al in het buitenland gevaccineerd kan zijn. Dat zegt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie aan persagentschap Belga.

"Een deel van die mensen zijn in het buitenland gevaccineerd en kunnen die vaccinatie laten erkennen als het gaat om een vaccin dat door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA is goedgekeurd", legt Neven uit. Ook vaccinaties met nog niet erkende vaccins kunnen gemeld worden omdat sommige vaccins misschien later nog groen licht krijgen. 

"Het zou kunnen dat 4 of 5 procent van die groep inwoners al gevaccineerd is zonder dat wij het weten, al steek ik mijn hand niet in het vuur voor dat cijfer."

Wat de vaccinatiegraad betreft, hinkt Brussel duidelijk achterop tegenover de andere gewesten. Volgens Inge Neven heeft 61-62 procent van de Brusselaars een eerste prik gekregen. Ter vergelijking: in Vlaanderen is de kaap van de 90 procent voor de eerste prik al overschreden. 

Dan toch kleine Pukkelpopeditie op komst voor 1.500 fans per dag

Er zal dan toch een kleine Pukkelpopeditie georganiseerd worden. Van 19 tot 22 augustus zullen er onder de noemer "Pukkelpopkwartier" verschillende concerten georganiseerd worden in de Muziekodroomsite in Hasselt. Er mogen 1.500 fans per dag aanwezig zijn, een pak minder dan de 66.000 bezoekers die de organisatie oorspronkelijk voor ogen had op de Pukkelpopweide. Anderhalve week geleden trok Pukkelpop de stekker uit die plannen, toen bleek dat ze niet aan de voorwaarden van de regering konden voldoen. Het is intussen bijna helemaal uitverkocht.

De opbouw van de Pukkelpopweide werd anderhalve week geleden ineens stilgelegd.

Ook aan de mini-editie zijn overigens voorwaarden verbonden. Zo moeten bezoekers naast hun toegangsticket ook een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen, met dat ticket bewijs je dat je al minstens twee weken volledig gevaccineerd bent of dat je negatief getest hebt op het coronavirus. Op de concerten zelf moeten bezoekers geen mondmasker dragen en moet de anderhalvemeterregel niet gerespecteerd worden. 

Op het podium van de mini-editie zullen onder meer The Opposites, Zwangere Guy, Whispering Sons, Bazart en Charlotte de Witte optreden. Tickets kosten 35 euro per dag en zijn vanaf vandaag, 13 uur te koop. 

Vaccinatiebus rijdt door het Hageland om de laatste mensen te vaccineren

De eerstelijnszone Zuidoost Hageland (ELZOH) rijdt binnenkort rond met vaccinatiebusjes om nog meer mensen te kunnen vaccineren tegen het coronavirus. "Veel volwassenen hebben zich intussen al laten vaccineren, maar sommige mensen zijn door omstandigheden nog niet in een vaccinatiecentrum geraakt. Ook hen willen we hierdoor de kans geven", vertelt de burgemeester van Zoutleeuw, Boudewijn Herbots (CD&V). 

Lees meer in dit bericht:

Verenigd Koninkrijk twee weken na Freedom Day: "Er is eigenlijk weinig veranderd"

Twee weken geleden was het Freedom Day in het Verenigd Koninkrijk. Zowat alle coronamaatregelen gingen op de schop. Maar hoe is de situatie vandaag? Is het daar echt vrijheid, blijheid? "Terzake"-reporter Bram Vandeputte sprak met een restaurantuitbaatster, een viroloog en een econoom. Hoe zien zij de toekomst?

Videospeler inladen...

VS hebben wereldwijd al meer dan 100 miljoen vaccins verspreid

De Verenigde Staten hebben wereldwijd al meer dan 100 miljoen vaccins tegen COVID-19 verspreid. Dat maakte het Witte Huis bekend. Volgens de VS zijn dit meer vaccindonaties dan alle andere landen samen.

Het gaat om 111.701.000 doses bestemd voor meer dan 60 landen. Het merendeel van de vaccins werd gedistribueerd via het Covax-mechanisme van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat vaccins verder verdeelt naar ontwikkelingslanden. 

De meeste vaccins gingen naar Indonesië (8 miljoen doses), de Filippijnen en Colombia (6 miljoen of meer), of Vietnam, Bangladesh, Pakistan en Zuid-Afrika Zuid (5 miljoen of meer).

President Joe Biden geeft later vandaag een speech over de inspanningen van zijn regering om vaccinatie internationaal maar ook nationaal aan te moedigen. Hij doet dat in het licht van de zeer snelle verspreiding van de zeer besmettelijke deltavariant.

  

New York verplicht volledige vaccinatie voor indooractiviteiten

Wie in New York indooractiviteiten wil bijwonen - zoals optredens, maar ook een bezoek aan een restaurant of een fitnesscentrum - zal daarvoor een bewijs van vaccinatie tegen het coronavirus moeten voorleggen. De verplichting zal ook gelden voor wie op die plaatsen aan de slag is. Dat heeft burgemeester Bill de Blasio bekendgemaakt. Hij wil daarmee het aantal vaccinaties in zijn stad opkrikken.

De richtlijn toont gelijkenissen met eerdere beslissingen in Frankrijk en Italië, maar zou een unicum zijn in de Verenigde Staten. Het programma start volgens de krant New York Times later deze maand. De echte handhaving volgt vanaf halfweg september, wanneer de schoolpoorten normaal gezien weer opengaan en een pak meer mensen terugkeren naar kantoor in Manhattan.

Als deel van het plan voert New York City een pasje in met de naam "Key to NYC Pass". Dat geldt dan als bewijs van een volledige vaccinatie voor personeel en bezoekers van restaurants, fitnesscentra en optredens. Er is geen mogelijkheid om met een negatieve test zo'n pasje te krijgen.

De burgervader is geen voorstander van het verplicht dragen van een mondmasker binnenskamers. Dat is in andere grote steden wel het geval, zoals Los Angeles County, San Francisco en Washington. Gisteren moedigde hij de New Yorkers wel aan binnen een masker te dragen.

Schotland heft maandag bijna alle coronamaatregelen op, maar het mondmasker blijft

De coronamaatregelen die in Schotland nog van kracht zijn, verdwijnen maandag. Het dragen van een mondmasker op bepaalde openbare plaatsen blijft echter verplicht. Dat heeft de Schotse premier Nicola Sturgeon aangekondigd in het Schotse parlement.

De Britse openbare omroep BBC lijst de versoepelingen op. Wie gevaccineerd is, zal na een hoogrisicocontact met iemand die besmet is met het coronavirus, niet langer tien dagen in quarantaine moeten. De beperkingen op het aantal mensen dat elkaar kan ontmoeten, zullen worden opgeheven.

In de meeste omgevingen zullen de afstandsregels niet meer van tel zijn. Dat betekent dat meer mensen in cafés, in restaurants, op evenementen en op sportwedstrijden zullen kunnen samenkomen. Volgens de Scottish Beer and Pub Association zullen meer dan 200 cafés voor het eerst in vijftien maanden weer de deuren openen, schrijft de BBC. 

Tot 2.000 bezoekers zullen binnenevenementen kunnen bijwonen, tot 5.000 supporters zullen een sportwedstrijd in openlucht kunnen aanschouwen, zonder dat de organisatoren op voorhand toestemming moeten vragen.

Belgian Beer Weekend voor tweede opeenvolgende jaar afgelast

Het Belgian Beer Weekend, dat zou plaatsvinden op de Grote Markt van Brussel in het weekend van 3, 4, en 5 september, wordt net als vorig jaar afgelast. De reden voor die beslissing zijn de geldende coronamaatregelen en de evolutie van de coronapandemie. "In deze omstandigheden is het niet aangewezen een massa-evenement met internationaal karakter te organiseren", zegt Krishan Maudgal, directeur van vzw Belgische Brouwers Brouwershuis.

"Toen we de beslissing eind mei namen, waren er hoopvolle signalen dat een aantal maatregelen niet meer van kracht zouden zijn", zegt Maudgal. "We zien nu dat de besmettingsratio toeneemt, dat meer en meer landen opnieuw rode zone worden, en dat België daar waarschijnlijk niet aan zal ontsnappen. We hebben de verschillende protocollen bestudeerd en zijn tot de vaststelling gekomen dat het in deze omstandigheden niet aangewezen is een massa-evenement met internationaal karakter te organiseren."

Het lijkt ons beter onze verantwoordelijkheid te nemen

Krishan Maudgal, directeur van vzw Belgische Brouwers Brouwershuis

Het Belgian Beer Weekend zou gebruik kunnen maken van het Covid Safe Ticket maar zelfs dan wordt de organisatie moeilijk, zegt Maudgal. "Het blijft toch de bedoeling dat mensen komen om bier te degusteren. Bovendien zou dat een absurde situatie vormen, dat er binnen de evenementenzone op de Grote Markt geen regels meer gelden maar in de horecazaken daarrond weer wel. Het lijkt ons dan beter onze verantwoordelijkheid te nemen en een bijdrage te leveren aan het inperken van de risico's, zodat we weer zo snel mogelijk kunnen evolueren naar het oude normaal."

Meest gelezen