Een kleitablet in spijkerschrift met het epos van Gilgamesh, een van de oudste stukken literatuur.

Irak krijgt meer dan 17.000 geroofde kunstwerken terug uit de VS, Europa en Japan

De Verenigde Staten en enkele andere landen gaan duizenden gestolen kunstvoorwerpen, sommigen duizenden jaren oud, teruggeven aan Irak. Het gaat om de grootste terugkeer van kunstvoorwerpen voor dat land ooit. Een groot deel daarvan is geroofd in de chaos na de Amerikaanse inval in Irak in 2003. Ook terreurgroep IS smokkelde kunstwerken om aan geld te komen.

Amerikaanse, Iraakse en internationale experten hebben de voorbije jaren tal van uit Irak geroofde kunstwerken opgespoord. Tijdens het bezoek van de Iraakse premier Mustafa al-Kadhimi aan VS-president Joe Biden eind vorige maand is het akkoord beklonken. Een aantal kunstwerken zijn al teruggekeerd met het vliegtuig van premier al-Kadhimi, anderen volgen.

Veel van die voorwerpen zijn uit Iraakse musea of archeologische sites gestolen in de chaos na de Amerikaanse invasie in Irak in 2003. Zowat alle partijen hebben toen van de gelegenheid gebruik gemaakt en musea werden geplunderd. Het gaat soms om duizenden jaren oude stukken uit de periodes van de Sumerische, Akkadische, Assyrische en Babylonische culturen in Irak. 

Tijdens de opmars van de terreurgroep IS enkele jaren geleden heeft die veel kunstvoorwerpen vernield omdat ze pre-islamitisch waren, maar IS heeft ook veel van die voorwerpen weggesmokkeld en laten verkopen op de internationale zwarte kunstmarkt om zo aan geld te komen. Zo zijn die terechtgekomen bij musea en verzamelaars in de VS, Nederland, Italië en Japan. Daarvan worden er nu dus 17.000 teruggegeven aan Irak. Het gaat om de grootste terugkeer van roofkunst in dat land ooit. (Lees verder onder de video).

Videospeler inladen...

Het epos van Gilgamesh

Een kunstwerk verdient extra aandacht. Het gaat om een 3.500 jaar oud kleitablet met een deel van het Sumerische epos van de held Gilgamesh in spijkerschrift. Dat is een van de oudste stukken wereldliteratuur. 

Het tablet was in 2003 door een Amerikaanse verzamelaar gekocht bij een handelaar in Londen en is uiteindelijk in het "Museum van de Bijbel" in de VS geraakt. Enkele jaren geleden werd het tablet door de Amerikaanse justitie in beslag genomen en onlangs heeft een rechtbank in de VS bepaald dat het tablet gestolen was en moet worden teruggegeven aan Irak.

Gilgamesh was mogelijk een historische koning van de stad Uruk (die haar naam gaf aan Irak), ergens rond 2600 voor Christus. In het verhaal beleeft hij tal van avonturen op zoek naar het eeuwige leven en ook de zondvloed komt in het epos voor. 

Meest gelezen