Justitie: "Gouverneur Andrew Cuomo van New York viel meerdere vrouwen lastig"

Uit een onderzoek van het gerecht van de Amerikaanse staat New York blijkt dat de Democratische gouverneur Andrew Cuomo herhaaldelijk vrouwen heeft lastiggevallen. Het zou gaan om ondergeschikten, maar ook om vrouwen die niet voor hem werkten. De druk op Cuomo om op te stappen neemt toe: zowel Nancy Pelosi (voorzitter van het Huis van Afgevaardigden), Chuck Schumer (leider Democraten in de Senaat) als president Joe Biden vragen dat hij ontslag neemt als gouverneur.

Het resultaat van het onderzoek is vanavond publiek gemaakt door Letitia James, de procureur-generaal van de staat New York. Het rapport is vernietigend voor de Democratische gouverneur van die staat, Andrew Cuomo. Die was eerder al door vrouwen beschuldigd van intimidatie en ongewenst seksueel contact, maar het rapport is nu erg scherp.

Volgens James is duidelijk dat gouverneur Cuomo meerdere vrouwen heeft lastiggevallen en dat hij in zijn departement "een vijandige cultuur tegenover vrouwelijke medewerkers" heeft gestimuleerd, waarbij angst en intimidatie schering en inslag waren. Het ging om verbale agressie, maar ook om ongewenste aanrakingen en contact. 

Dat bleef niet beperkt tot direct ondergeschikten in het kantoor van de gouverneur, maar sloeg ook op andere medewerksters van de overheid van de staat New York en zelfs op een vrouw die als lijfwacht van Cuomo werkte. 

Cuomo ontkende eerder de aantijgingen, maar de onderzoekers vonden die bewering weinig geloofwaardig. In totaal werden 179 mensen uit de omgeving van Andrew Cuomo geïnterviewd. 

Andrew Cuomo is een van de bekendste Democratische politici in de VS. Hij is gouverneur van de staat New York sinds 2011 en werd sindsdien telkens herkozen. Hij was aanvankelijk erg populair en werd soms genoemd als mogelijk presidentskandidaat. Andrew Cuomo was een tijd getrouwd met Kerry Kennedy, een dochter van de vermoorde Amerikaanse politicus Robert Kennedy. Cuomo is de zoon van Mario Cuomo, die eerder ook al gouverneur van New York was.

Democratische politici willen dat Cuomo opstapt

Gouverneur Cuomo zelf ontkent nog altijd de beschuldigingen. "Ik heb nooit iemand aangeraakt of ongewenst seksuele toenaderingen gezocht", houdt hij vol. Hij lijkt dan ook niet van plan om ontslag te nemen.

Dit is niet wie ik ben of ooit geweest ben

Gouverneur Andrew Cuomo van New York

Binnen zijn Democratische partij klinkt nochtans de roep om op te stappen. Chuck Schumer, de invloedrijke Democratische fractievoorzitter in de Senaat, en Kirsten Gillibrand, Democratisch senator voor de staat New York, hebben Cuomo opgeroepen om ontslag te nemen als gouverneur.

Ook Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huisvan Afgevaardigden, vraagt dat Cuomo opstapt. Vanavond sprak ook president Joe Biden zich uit. "Ik vind dat hij ontslag moet nemen", aldus Biden.

Videospeler inladen...

Meest gelezen