AFP or licensors

Griekse brandweer over grote bosbrand bij Athene: "We hopen het vuur vandaag onder controle te krijgen" 

Grote delen van Zuid-Europa kreunen nu al dagenlang onder een loden hitte. Deze hittegolf zal volgens de voorspellingen tot vrijdag duren. De Griekse brandweer hoopt het vuur vandaag onder controle te krijgen. De extreme temperaturen veroorzaken bosbranden in verschillende landen, onder meer in Turkije, Bulgarije, Italië en Griekenland.

Net ten noorden van de Griekse hoofdstad Athene woedt al enkele dagen een enorme bosbrand. Boven delen van de Griekse hoofdstad hangen dikke rookpluimen. Honderden brandweerlui, een 70-tal brandweerwagens, 9 blushelikopters en 5 blusvliegtuigen worden ingezet om het vuur te bestrijden. 

"We hopen het vuur vandaag onder controle te krijgen voordat de wind weer opsteekt", zei een brandweerofficier aan de Griekse openbare omroep. Informatie over eventuele slachtoffers is voorlopig nog niet beschikbaar.

Door de zwarte rook en de zachte wind, is het zicht in Athene  beperkt tot een paar honderd meter. Er hangt ook een scherpe geur. De civiele bescherming roept de inwoners van de hoofdstad op om binnen te blijven en om alle ramen en deuren te sluiten. 

Videospeler inladen...
AFP or licensors

"Achter ons is de hel"

De vuurzee heeft intussen enkele voorsteden bereikt. Gisteren werden in de voorsteden ten noorden van Athene verschillende plaatsen ontruimd. De inwoners verlieten in paniek het getroffen gebied. "Achter ons is de hel", schreeuwde een inwoner vanuit zijn auto naar een reporter. Varympompi, een wijk in Acharnes, lijkt momenteel wel een spookdorp zonder inwoners, zo meldt een fotograaf van het Franse nieuwsagentschap AFP. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Hittegolf

Griekenland puft onder de ergste hittegolf sinds 1987, met temperaturen die oplopen tot 44 graden. Die extreme temperaturen hebben ook op andere plaatsen bosbranden veroorzaakt, onder meer in het zuiden van het schiereiland Peloponnesos, waar 3 dorpjes zijn geëvacueerd. 

Er zijn daarnaast nog branden op de vakantie-eilanden Rhodos en Kos en het eiland Euboea. In het hele land hebben in totaal veertig grote branden gewoed. Volgens een eerste schatting zijn honderden huizen beschadigd.

Branden Turkije

Ook in het zuiden van Turkije woeden nog enkele grote branden, waarbij ook toeristische badplaatsen rond Antalya, Marmaris en Bodrum worden bedreigd. Inmiddels zijn al meer dan 150 branden gedoofd, maar nog altijd woeden er 11 grote branden in 6 provincies. De Turkse regering en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan krijgen kritiek omdat ze de bestrijding van de branden slecht zouden hebben aangepakt. Zo heeft Turkije alleen blushelikopters en geen blusvliegtuigen, en dat is onvoldoende gebleken. 

AFP or licensors

In Bulgarije worden hoge temperaturen van ongeveer 40 graden opgemeten. Daar woeden vooral bosbranden in het zuiden van het land. Die zijn inmiddels grotendeels onder controle.

In Italië woeden er vooral in het zuiden bosbranden, onder meer in Sicilië, Apulië, Calabrië, Campanië en Lazio. In heel het land is volgens de brandweer sprake van 530 operaties tegen de bosbranden. De autoriteiten hebben het eiland Sicilië ingedeeld in de hoogste categorie van brandrisico en uit verschillende regio's zijn er brandweerlui naartoe gestuurd. Gisteren moesten toeristen worden geëvacueerd vanop een strand in Pescara, aan de Adriatische kust, omdat er een bos met pijnbomen in brand stond. 

Daarnaast vraagt de regio Molise, in het oosten van Italië, om de noodtoestand af te kondigen. Volgens media moest de brandweer al huizen evacueren en mensen naar veiligere oorden brengen.

Bekijk hieronder een reportage uit "Het Journaal" over de bosbranden in Griekenland en Turkije:

Videospeler inladen...
AFP or licensors
AFP or licensors
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
AFP or licensors

Meest gelezen