Radio 2

Merrie uit Beringen neemt deel aan Olympische Spelen met Mexicaanse ruiter: "Mijn 1e gefokte veulen en direct prijs"

Vandaag starten de kwalificaties van de jumping op de Olympische Spelen en één van die paarden, Armani, is afkomstig uit Paal, in Beringen. Het paard zal meedingen naar een medaille voor Mexico, want het wordt bereden door Eugenio Garza Perez. Fokker Thierry Hendrikx gelooft in zijn kansen: “Een Olympische medaille... Als het paard en de ruiter een goede dag hebben, waarom niet?”

Fokker Thierry Hendrikx van Second Life Stables zijn eerste veulen was direct goed voor een Olympische kandidaat. Niet voor een Belgische ruiter, wel voor de Mexicaanse ruiter Eugenio Garza Perez. Hendrikx startte met het fokken van paarden nadat zijn vrouw en dochter gepassioneerd raakten door de dieren. “Ooit was ik zelfs wat bang van paarden, maar mijn gezin heeft me toch zo zot gemaakt ermee te fokken.” 

Passie van Belgische fokkers

Bij Second Life Stables hebben ze ondertussen een zestigtal paarden die ze eerst begeleiden en dan verkopen. Zo ging het ook met Armani: “Het gaat over een lang proces. Je moet de merrie begeleiden, op het juiste moment insemineren en als je geluk hebt komt er zo een paard als Armani uit. Nadat we het begeleiden, werd het verkocht aan Amerika en zij hebben het doorverkocht aan Mexico.” 

Van de 90 paarden op de Olympische Spelen zijn er maar liefst 29 van Belgische afkomst. Hendrikx geeft daar een goede reden voor. “Wij Belgen hebben een heel divers aanbod gecreëerd. We pinnen ons niet vast aan één soort en gaan tot de uiterste hoeken van de wereld voor goed sperma. Niks is ons te veel, desnoods leggen we het wel uit met handen en voeten om aan het product te raken.” 

Radio 2

Meest gelezen