Foto Kurt bvba

Mu.ZEE in Oostende heeft Facebookpagina terug: "Blijven ijveren voor artistiek naakt op sociale media"

Het museum Mu.ZEE in Oostende laat weten dat het zijn Facebookpagina terugheeft. De pagina was twee volle weken geblokkeerd door Facebook zelf, nadat Mu.ZEE een foto had gepubliceerd van kunstenaar Constant Permeke bij enkele naaktsculpturen. Het museum denkt dat de persaandacht van de afgelopen uren het proces om hun pagina terug te krijgen, versneld heeft. 

Artistiek naakt en Facebook, het is geen goede combinatie. Dat ondervonden al verschillende musea. "Mu.ZEE is niet het eerste museum dat dit meemaakt en zal waarschijnlijk niet het laatste zijn", zegt Colette Castermans. "De culturele censuur van Facebook maakt het voor musea niet makkelijk."

Het museum deed de afgelopen weken herhaalde pogingen om met Facebook in contact te komen, zodat de pagina van het museum gedeblokkeerd kon worden, maar dat lukte niet. Gisteren stuurde Mu.ZEE een persbericht uit om het probleem aan te kaarten en vandaag is de pagina weer actief. "We willen graag de pers bedanken. De persaandacht heeft het proces van het deblokkeren ongetwijfeld versneld."

De bewuste post is niet meer op de pagina te zien. "We hebben beslist om hem niet meer te herpubliceren, omdat we niet opnieuw door heel dat proces wilden gaan." Er staat nu wel een filmpje online dat verwijst naar het incident. 

Mu.ZEE heeft geen uitleg gekregen van Facebook. Het kreeg enkel een melding dat de pagina weer actief was. "We gaan blijven proberen om in contact te komen met Facebook om dit uit te klaren en we roepen andere musea op om een gezamenlijk standpunt in te nemen wanneer het gaat om artistiek naakt publiceren op sociale media."

Voor musea is communicatie via sociale media erg belangrijk om een breed publiek te bereiken. "Onze pagina telt 16.000 volgers, die dagelijks op de hoogte gehouden worden over de activiteiten van ons museum. We waren bang dat we volledig van nul gingen moeten herbeginnen."

Meest gelezen