Radio 2

Standbeeld in Deinze promoot groot evenement met 80.000 bezoekers dat volgend jaar doorgaat 

In Deinze is een groot standbeeld voorgesteld van de 16e-eeuwse graaf Philips van Horne. Die werd geboren in Deinze en kroonde zich onder meer tot schutterskoning. Met de voorstelling van het beeld kondigt de stad ook een groot schuttersevenement aan, dat er volgende zomer zal doorgaan. 

Een groot ruitersstandbeeld van de historische figuur Filips van Horne siert vanaf nu de stad Deinze. Het standbeeld van de 16e-eeuwse graaf promoot ook een groot schuttersevenement, dat in 2022 doorgaat. "Om die aankondiging kracht bij te zetten hebben we er voor gekozen om een standbeeld van Philips van Horne te plaatsen, want hij is zelf schutterskoning geweest én hij is geboren in Deinze, in het Kasteel Ooidonk. We vonden het een goed idee om met het beeld te touren op plaatsen die voor hem belangrijk waren, en dat is zeker zo in Deinze", zegt historicus Peter Korten.

Groot Europees evenement

Voor het schuttersevenement zullen volgend jaar schuttersgilden uit heel Europa naar Deinze afzakken. "U moet dat heel groot zien, want er komen ook heel wat Europese schutters op af. Het zijn de Olympische Spelen voor de schutters. Meer dan 80.000 mensen zullen in de maand augustus naar Deinze komen om naar de folkloristische optocht te bekijken", klinkt het. 

Het evenement had normaal deze zomer moeten plaatsvinden, maar door de coronacrisis kon dat niet. 

kasto80

Meest gelezen