Pixabay

Ook planten en dieren in de Demervallei zijn slachtoffer van overstromingen

De zomerse overstromingen zorgen in de Demervallei niet enkel voor menselijk leed, maar hebben ook grote gevolgen voor de natuur. In Scherpenheuvel-Zichem bijvoorbeeld, rotten planten weg door het water dat lange tijd blijft staan. Maar ook kleine dieren zoals mollen, egels en knaagdieren zijn verdronken. Volgens Geert Moris van Natuurpunt Scherpenheuvel-Zichem zijn de gevolgen dramatisch. "Dit heeft zware gevolgen waar het gebied niet snel van zal herstellen."

De overstromingen hebben grote gevolgen voor de fauna en de flora, ook in de Demervallei. Terwijl planten volop in bloei staan en zoogdieren met jongen zitten, blijft het water maar komen. "Als er plots zo'n vloed binnenkomt, hebben dieren en planten geen schijn van kans", zegt Moris. "Het gebied en de dieren zijn aangepast aan winterse overstromingen, maar dat is een heel andere situatie dan de overstromingen van vandaag die eigenlijk niet normaal zijn." 

De natuur heeft geen schijn van kans
Geert Moris

Natuurpunt probeert te helpen waar het kan, maar ook zij waren verrast door de situatie. "We proberen te helpen met de middelen die we hebben, maar we moeten meer inzetten om dit in de toekomst te voorkomen", legt Moris uit. Hij benadrukt de belangrijke rol van gemeenten daarbij. "Een groot werkpunt is de ontharding. Er moeten meer open stukjes natuur komen zodat het water in de grond kan dringen. Zo spoelt niet alles de riool en zo de rivieren in", verklaart Moris.

Zuurstof voor de vissen

Zelfs voor de vissen is het extra water niet welkom. Door het troebele water en stervende planten wordt er amper zuurstof geproduceerd.  "De toestand van het visbestand in de Demer en stroomafwaarts in de Dijle is dramatisch", zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Daarom zet  Vlaanderen alle zeilen bij om de vissen te redden. "Eerder hielpen lokale vissers al om het visbestand te redden. Daar komen op verschillende plaatsen extra vormen van beluchting bij, zoals beluchters, pompen en brandweerslangen", legt Demir uit.

Meest gelezen