Een auto vol spullen om te gaan helpen in het getroffen gebied.
Radio 2

School uit Wemmel steunt school in Angleur: "Leerkrachten verzetten hemel en aarde om op 1 september te kunnen starten"

Op veel plaatsen in Wallonië, vooral in de provincie Luik, wordt er nog altijd opgeruimd, gepoetst en geholpen na de zware overstromingen van vorige maand. Op sommige plaatsen is het een werk van lange adem, maar voor de getroffen scholen dringt de tijd. De leerkrachten en directie van de Sint-Jozefsschool in Wemmel helpen een schooltje in Angleur, een deelgemeente van Luik.

“We zijn gestart met het inzamelen van materiaal. Want letterlijk alles is daar weggespoeld”, zegt Karien Roels, directeur van de Sint-Jozefsschool in Wemmel.  “We zijn ter plaatse geweest en de ravage was groter dan we dachten.  Boekenrekken staan gezwollen van het water en de boeken krijgen ze er niet meer uit. Al het materiaal is daar stuk.“

Heropstarten op 1 september?

Een leerkracht uit de buurt bracht Karien in contact met de directie van het schooltje. “Ik ben dan ter plaatse geweest en ben met die mensen aan tafel gaan zitten om te kijken wat ze dringend nodig hebben. We hopen dat ze op 1 september kunnen starten. Want anders zouden de kinderen eronder lijden.”

Radio 2

“We hebben een lijst gemaakt met al het materiaal dat ze nodig hebben. Waaronder kasten, bureaus en zo’n zaken. We hebben dan een paar sponsors gezocht en hebben een steunactie op poten gezet.” Binnenkort vertrekt Karien terug naar Angleur.

Ronddrijvend meubilair

Het water in het schooltje stond 1 meter 30 hoog. “Ze hebben hun meubilair letterlijk zien wegdrijven. De leerkrachten verzetten hemel en aarde om op 1 september te kunnen heropstarten. Maar de mensen zijn ook heel moe”, vertelt Karien. “Er zijn leerkrachten die boven een klasje hebben. Die zijn niet zo zwaar getroffen, maar ze helpen bij hun collega’s beneden.”

Karien merkt dat er veel solidariteit is onder de mensen. “We krijgen vaak mailtjes van mensen die nog spullen willen schenken. We hebben aan de school in Wemmel ook een bak staan om spullen in te zamelen en die moeten we dagelijks leegmaken. Je merkt die solidariteit echt wel.”

Meest gelezen