Eerder zetten ondermeer Brussel en Mechelen (foto) ook al vaccinatiebusjes in.
RTV

Vaccinatiebus rijdt door het Hageland om de laatste mensen te vaccineren

De eerstelijnszone Zuidoost Hageland (ELZOH) rijdt binnenkort rond met vaccinatiebusjes om nog meer mensen te kunnen vaccineren tegen het coronavirus. "Veel volwassenen hebben zich intussen al laten vaccineren, maar sommige mensen zijn door omstandigheden nog niet in een vaccinatiecentrum geraakt. Ook hen willen we hierdoor de kans geven", vertelt de burgemeester van Zoutleeuw, Boudewijn Herbots (CD&V). 

ELZOH, de eerstelijnszone van zorg- en hulpverleners in het zuid-oosten van het Hageland, is actief in de gemeenten Boutersem, Glabbeek, Geetbets, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Linter, Tienen en Zoutleeuw. De vaccinatiegraad in de regio ligt - net als in de rest van Vlaanderen - nu al behoorlijk hoog. Toch zet de zone binnenkort "vaccibusjes" in.

Het project mikt vooral op 18- tot 50-jarigen die omwille van verschillende redenen nog niet gevaccineerd zijn, maar dat wel willen. "Sommige mensen zijn tot nu toe om allerlei redenen nog niet in een vaccinatiecentrum geraakt", weet Herbots. "We willen zoveel mogelijk mensen de kans geven op een vaccin om het vaccinatiecijfer zo dicht mogelijk bij de 100 procent te krijgen. En liefst zo snel mogelijk", aldus Herbots.

Kleine groep mensen

Volgens de burgemeester is het niet de bedoeling om mensen ervan te overtuigen zich te laten vaccineren. Het project heeft vooral de bedoeling om mensen die daartoe al bereid zijn een extra mogelijkheid te geven. "Ik voel aan dat de bereidheid om zich te vaccineren erg hoog is. Het gaat over een kleine groep mensen die nog moet bereikt worden. De cijfers bewijzen dat ook. Ons project "vaccitaxi" heeft de afgelopen maanden trouwens ook goed gewerkt." (minder mobiele inwoners werden aan een voordelig tarief met de taxi van en naar het vaccinatiecentrum in Tienen of Landen gebracht n.v.d.r.)

Vanaf halfweg deze maand moeten de busjes operationeel zijn. Die zullen dan verschillende keren naar elke gemeente uit de zone rijden op vooraf aangekondigde tijdstippen. 

Meest gelezen