Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren

Wat met Wellen, Heers, Kortessem en Alken? Burgemeesters reageren ontgoocheld op fusieplannen Borgloon/Tongeren

Vanuit politieke hoek komen scherpe reacties op de fusieplannen van Borgloon en Tongeren. Borgloon voerde tot nu namelijk ook fusiegesprekken met Alken, Wellen, Kortessem en Heers. Er was afgesproken dat de gemeenteraden van die vijf gemeenten begin september een studie over de voor- en nadelen van zulke fusie zouden bespreken. 

Volgens de burgemeester van Kortessem Tom Thijsen (CD&V) heeft Borgloon gekozen voor de vlucht vooruit: "Borgloon heeft op twee paarden gewed en de studie niet willen afwachten. Een huwelijk kan men natuurlijk niet forceren, maar als vijf gemeenten hun best doen om een project te doen slagen, dan is het cynisch dat de grootste gemeente zich aan die verantwoordelijkheid onttrekt." 

"Heers grenst enkel aan het kanton Borgloon. Wij zijn nu dus met onze rug tegen de muur geduwd door deze onverwachte actie van de stad Borgloon", reageert Kristof Pirard (VLDUMONT). Al moet het woord 'onverwachts' met een korrel zout genomen worden. "Tongeren heeft in het verleden al de hand gereikt naar Borgloon, Kortessem en Heers maar in zo'n groot geheel wilden wij niet opgaan", duidt de burgemeester van Heers nog. 

Borgloon heeft de zaak getorpedeerd
Els Robeyns (Vooruit), burgemeester Wellen

Vanuit Wellen is dezelfde klank te horen. "Ik ben totaal verrast en had dit niet zien aankomen", reageert burgemeester Els Robeyns. "We zijn al meer dan een jaar een oefening aan het maken met deze vijf gemeenten en ik stel samen met u vast dat Borgloon een andere keuze maakt en daarmee de hele zaak torpedeert."

Wat dan met de politiezone Kanton Borgloon, die nog steeds bestaat uit de vijf bovengenoemde gemeenten? Daarover blijft Robeyns op de vlakte. "We moeten daar vandaag geen al te overhaaste beslissingen in nemen. We zullen samen met de andere gemeenten kijken hoe dat evolueert."

Dit gaat gevolgen hebben voor de werking van de politiezone
Marc Penxten (N-VA), burgemeester Alken

Marc Penxten, burgemeester van Alken, maakt zich toch al grotere zorgen over de werking van de politiezone. "Het politiegebouw ligt in Borgloon. Dat gaat gevolgen hebben voor de werking. We hebben ook een samenwerking met de politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken, dus dat moeten we allemaal toch eens goed bekijken."

Meest gelezen