Martine Moïse tijdens de begrafenis van haar echtgenoot vorige week in Cap Haitien.
AFP or licensors

Weduwe van vermoorde president in Haïti Martine Moïse over de moord: "Lijfwachten waren nergens te zien"

In een interview met de tv-zender CNN heeft Martine Moïse, de vrouw van de vermoorde Haïtiaanse president Jovenel Moïse, een getuigenis afgelegd over de aanslag tegen haar echtgenoot. Zij bevestigt eerdere berichten dat de lijfwachten van de president nergens te zien waren en op geen enkel ogenblik zijn tussenbeide gekomen.

Het interview werd zondag door CNN afgenomen op een onbekende locatie in de Amerikaanse staat Florida. Martine Moïse was de enige ooggetuige van de moord op haar echtgenoot op 7 juli. Ze vertelde dat ze om een uur 's nachts hoorde dat er buiten hun woning in de hoofdstad Port-au-Prince geschoten werd met automatische wapens.

"Ik had nooit gedacht dat de schutters in de slaapkamer zouden binnengeraken, want we hebben normaal tussen de 30 en 50 veiligheidsagenten in ons huis", verklaarde de presidentsvrouw. Toch verschuilde het koppel zich achter het bed en drongen de aanvallers erg snel al schietend de slaapkamer binnen. De vrouw werd daarbij zwaar geraakt aan de arm en kon van achter het bed enkel de schoenen van de daders zien.

Die spraken Spaans en zochten dan een tijdje naar iets, dat ze dan uiteindelijk vonden. Pas daarna hadden ze aandacht voor de president en zijn vrouw en belde een van de daders iemand op. Na bevestiging via de telefoon schoten ze de president dood met 12 schoten. Al die tijd hebben ze niets gezegd tegen de slachtoffers die ook zwegen. Nadien verdwenen de daders.

"Nergens was er beveiliging"

Zelfs daarna was er geen spoor van de lijfwachten van de president. De zwaar gewonde vrouw werd uiteindelijk gevonden en verzorgd door een meid die probeerde het bloeden te stoppen. 

Pas daarna kwam een team van de nationale politie opdagen die de presidentsvrouw naar een ziekenhuis en uiteindelijk naar Florida in de VS brachten. 

Ook toen ze de woning verliet onder escorte van de politie waren er nergens lijfwachten te zien. Eerder had ook de politie al gemeld dat er bij de aanval geen enkele lijfwacht van de president gewond is geraakt. Waarom is niet duidelijk, maar intussen zijn wel 24 agenten van de beveiliging opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

In totaal zijn er nu al 44 verdachten gearresteerd; onder hen zijn een tiental Colombianen en twee Amerikanen van Haïtiaanse afkomst die de aanval zouden uitgevoerd hebben. 

Mevrouw Moïse gelooft echter niet dat de opdrachtgevers al gevat zijn. Ze roept de Verenigde Naties op om een onafhankelijk onderzoek te voeren. 

"Er zijn machtige mensen in Haïti en daarom ben ik niet zeker dat het huidige onderzoek hier antwoorden zal opleveren", aldus de vrouw.

De moord op president Jovenel Moïse heeft Haïti dan wel hevig geschokt, toch was de president erg omstreden. Zijn verkiezing jaren geleden was dat ook al, mede door de erg lage opkomst. 

Moïse liet ook na parlementsverkiezingen te organiseren, waardoor het het Lagerhuis en een groot deel van de Senaat niet langer in functie waren en hij per decreet regeerde. Begin dit jaar liep zijn ambtstermijn af, maar weigerde hij om op te stappen. Sindsdien was er hevig volksprotest tegen zijn aanblijven. Normaal komen er verkiezingen in het najaar, maar het is niet duidelijk of dat in de gegeven omstandigheden mogelijk is.

Meest gelezen