Wel kermis, geen feestelijke intocht van de foorkramers in Turnhout dit jaar

In Turnhout komen vandaag de foorkramers aan voor de jaarlijkse kermis op de Grote Markt. Dat gebeurt gespreid over de hele dag en dus niet met een traditionele, feestelijke stoet. Het evenement trekt altijd honderden enthousiaste Turnhoutenaren die de foorkramers willen verwelkomen. Dat kan nog niet door de coronapandemie.

Gewoonlijk vormen de foorkramers een lange stoet wanneer ze aankomen voor de jaarlijkse kermis op de Grote Markt in Turnhout. Zo rijden ze dan klokslag om 20 uur 's avonds samen het stadscentrum binnen. Die blijde, feestelijke intrede lokt altijd honderden toeschouwers die de foorkramers een warm welkom heten. Door corona kan dat dit jaar nog niet opnieuw.

"Uniek"

"Zo'n verwelkoming is uniek in België", zegt Dimitri Put die een draaimolen uitbaat. "Nu is het veiliger en ook gemakkelijker, maar we missen wel die hartverwarmende verwelkoming." 

Die gemengde gevoelens leven ook bij Timoty Van Gorp die met een rups op de kermis staat. "Ik denk dat normaal heel Turnhout hier op de markt staat. Er is ook een fanfare en zo. Dat is een heel evenement altijd. Maar nu mogen we wel wat vroeger komen en hebben we weer wat meer tijd om alles op te bouwen", lacht hij.

De kermis in Turnhout start vrijdag en duurt tot en met zondag 22 augustus. Op de website van de stad staat een druktebarometer waarop bezoekers kunnen zien hoe druk het is op dat moment. Dan kunnen ze het beste moment uitkiezen om zo weinig mogelijk hinder te ondervinden van verplichting om anderhalve meter afstand te houden.

Meest gelezen