Copyright © 2020, Westend61 , licensed via EyeEm Mobile GmbH

Werkgevers vragen dit jaar opvallend meer werkbaarheidscheques aan

Vlaamse werkgevers doen steeds meer een beroep op gespecialiseerde firma’s om het werk werkbaarder te maken. De Vlaamse overheid subsidieert dit met zogenoemde werkbaarheidschèques. In de eerste helft van dit jaar zijn er al 260 uitgedeeld. Dat zijn er bijna evenveel als vorig jaar in een heel jaar. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) ziet vooral extra belangstelling voor advies in verband met telewerk.

“Wendbaar en werkbaar werk”,  het was de mantra van toenmalig minister van Werk Kris Peeters (CD&V). Met zijn “Wet werkbaar en wendbaar werk” schiep hij vier jaar geleden een wettelijk kader voor meer flexibiliteit bij werkgevers en werknemers.

Om werkgevers te helpen om de werkbaarheid in hun organisatie te verbeteren, riep de Vlaamse regering de werkbaarheidscheques in het leven. Met zo’n werkbaarheidscheque kunnen bedrijven advies inkopen om bijvoorbeeld telewerk te organiseren of de werkbaarheid in hun onderneming te verhogen. 

Het voorbije halfjaar werden 260 aanvragen voor werkbaarheidscheques ingediend. Dat zijn er bijna evenveel als er vorig jaar in een héél jaar - toen werden er 274 aanvragen ingediend.

Telewerk

Het valt minister van Werk Crevits op dat er veel belangstelling voor advies in verband met telewerk. Van de 148 projecten die dit jaar al werden goedgekeurd, gingen er 16 specifiek over het organiseren van telewerk. 

“Mensen waren verplicht om te telewerken. Je ziet dat het concept nu ingeburgerd is en dat steeds meer bedrijven aan het zoeken zijn hoe ze dat telewerk een vaste plaats kunnen geven. Dat vraagt natuurlijk een aangepaste arbeidsorganisatie. Omdat we het een goede zaak vinden dat daarover wordt nagedacht, willen we dat als overheid een stukje steunen.”

Concreet kan een onderneming maximaal 3 keer steun aanvragen. Ze kunnen in totaal tot 10.000 euro ontvangen, die 60 procent van de kosten dekt. Omdat de interesse voor de cheques is toegenomen, wordt het budget voor werkbaarheidscheques dit jaar verhoogd, van 1 tot 3 miljoen euro.

Meest gelezen