AFP or licensors

Vermiste Wit-Russische activist dood teruggevonden in park in Oekraïense hoofdstad Kiev

In Oekraïne is een Wit-Russische activist die sinds gisteren vermist was, dood teruggevonden in een park in de hoofdstad Kiev. Vitali Sjisjov stond aan het hoofd van een organisatie die hulp biedt aan Wit-Russen die de repressie in hun land zijn ontvlucht. De Oekraïense politie is een moordonderzoek gestart. Vanavond hebben sympathisanten van Sjisjov betoogd voor de Wit-Russische ambassade in Kiev.

Vitali Sjisjov was door zijn partner als vermist opgegeven nadat hij gisterenmorgen niet was teruggekeerd van een looptochtje in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Politie en vrijwilligers waren met hulp van speurhonden een zoekactie gestart, maar dat leverde niet meteen resultaat op.

Vandaag laat de Oekraïense politie weten dat de man dood is teruggevonden in een park, niet ver van zijn woning. De Oekraïense politie is een moordonderzoek gestart en zegt dat ze alle mogelijkheden zal onderzoeken, inclusief moord vermomd als zelfmoord. Het lichaam van Sjisjov werd opgehangen aan een boom aangetroffen. Vrienden van hem geloven echter niet dat het om zelfdoding gaat en vermoeden dat geheime agenten van Wit-Rusland achter zijn dood zitten. 

Politieagenten schermen de plek af waar het lichaam van Sjisjov is gevonden.

Videospeler inladen...

Volgens de mensenrechtenorganisatie Viasna hebben vrienden van Sjisjov laten weten dat de man al eerder tijdens het joggen door onbekenden werd gevolgd.

Sjisjov stond in Oekraïne aan het hoofd van de niet-gouvernementele organisatie "Wit-Russisch Huis in Oekraïne", die hulp biedt aan Wit-Russen die de repressie in hun land zijn ontvlucht.

Wit-Rusland wordt sinds 1994 met ijzeren vuist bestuurd door president Aleksandr Loekasjenko. Heel wat Wit-Russen zijn sindsdien hun land ontvlucht, vaak naar Oekraïne, Polen of Litouwen. Na de omstreden presidentsverkiezingen van een jaar geleden nam dat aantal nog toe.

Sjisjov vluchtte zelf in de herfst van vorig jaar naar Oekraïne, op een moment dat er massaal geprotesteerd werd in Wit-Rusland en de overheid die demonstraties met harde hand probeerde te onderdrukken. "Er bestaat geen twijfel over dat dit een geplande operatie was door de veiligheidsdiensten om een Wit-Rus die gevaarlijk was voor het regime, uit te schakelen", reageert Wit-Russisch Huis in Oekraïne op de dood van Sjisjov.

AFP or licensors

Vanavond hebben sympathisanten van Sjisjov betoogd voor de Wit-Russische ambassade in Kiev. Ze protesteerden met foto's van de activist en ontstaken Bengaals vuur. Volgens hen is er geen twijfel dat Sjisjov vermoord is door Wit-Russische agenten.

Timanovskaja: "Mij duidelijk gemaakt dat ik gestraft zou worden"

De dood van de Wit-Russische activist komt een dag nadat de Wit-Russische atlete Kristina Timanovskaja een visum heeft gekregen in de Poolse ambassade in Japan, nadat ze op de Olympische Spelen uit haar team was gezet en verplicht was om naar haar land terug te keren.

Timanovskaja weigerde en zocht bescherming bij de Japanse politie en nadien in de Poolse ambassade. Haar man en kind zijn gisteren Wit-Rusland ontvlucht en verblijven nu in Oekraïne.

In een interview met het persagentschap AP vertelt Timanovskaja intussen dat haar in Tokio (wellicht door haar coach) duidelijk is gemaakt dat ze gestraft zou worden bij terugkeer in Wit-Rusland. Ze wil dat er een onderzoek komt naar wie de opdracht heeft gegeven om haar uit het team te zetten.

Ze hoopt ook dat ze haar atletiekcarrière kan voortzetten, want ze had gepland om nog minstens twee keer aan de Spelen deel te nemen, maar ze zegt dat haar veiligheid nu het belangrijkste is.

Meest gelezen