Zomerbar Pelouze in Heppen houdt het voor bekeken
Radio 2

Zomerbars maken flink verlies door slecht weer: "Investeren of verzuipen"

We beleven tot nog toe de natste en zowat slechtste julimaand sinds 40 jaar. Veel winst hebben de zomerbars nog niet kunnen maken en het is bang afwachten of augustus nog wat soelaas kan brengen. Zomerbar Pelouze in Heppen trekt er alvast de stekker uit. "Met pijn in het hart hebben we beslist deze zomerbar-editie vroegtijdig te beëindigen", klinkt het.

Juli was de natste maand in 40 jaar tijd en ook de komende dagen is er weinig zon voorspeld. Dat heeft natuurlijk zijn weerslag op de zomerbars, want bij regenweer krijgen ze veel minder bezoekers over de vloer. Sommigen moeten noodgedwongen de bar sluiten, zoals Zomerbar Pelouze in Heppen. "Het was niet meer rendabel", zegt uitbater Jeroen Mangelschots.

"De planningen moeten dagelijks bekeken worden en het is ook niet fijn voor de jobstudenten en onze medewerkers om hen in te plannen, en hen dan weer te annuleren", legt Mangelschots uit. "De huur van de tenten, tafels en stoelen, de generator staat nat te worden... Nu kan alles opgehaald worden en we hopen dat we daarmee wat kosten kunnen recupereren."

(Lees verder onder de foto)

Uitbater Jeroen Mangelschots

Andere zomerbars gooien het over een andere boeg. De Zomerbar in Beringen vormt zijn zomerbar deze week om tot een winterbar, met chocomelk en glühwein. En anderen investeren om de bezoekers toch droog te laten zitten als het regent, zoals in Bar Kaai in Hasselt: "We hebben zeilen gespannen en tenten geplaatst en ook onze containerconstructie leent zich wel om delen van de zitplaatsen te overdekken", zegt uitbater Raf Tilliard. "Dat brengt natuurlijk heel wat kosten met zich mee en daar tegenover staat dat het slechte weer minder volk op been brengt."

Bar Kaai gaat nog een aanvraag doen bij de stad Hasselt voor de maand september, in de hoop dat het dan alsnog zonniger wordt. Ook Thor Terazza in Genk doet het nog goed, dankzij investeringen in overkapping en verwarming.

Meest gelezen