Aanvullingen en correcties augustus '21:  Beelden in reportage over aanslagen in Kaboel blijken fout. 

Fout beeld in reportage aanslagen in Kaboel

Op 26 augustus heeft VRT NWS in het journaal van 19 uur beelden getoond van een explosie. De beelden werden gebruikt in de reportage over de aanslagen bij de luchthaven van Kaboel in Afghanistan. Intussen is gebleken dat de beelden van de explosie veel ouder zijn.  Ze zijn vermoedelijk afkomstig uit Gaza en hoorden dus niet thuis in de reportage over Kaboel. De redactie van VRT NWS excuseert zich voor de fout.

Verkeerde prijs coronatest in VK

In de reportage over de versoepelde maatregelen om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen, in "Het journaal" van maandag 2 augustus, is gezegd dat een coronatest daar minimaal tachtig pond, of honderd tot honderdtwintig euro kost. Dat was niet correct. Tachtig pond komt volgens de wisselkoers op 3 augustus 2021 omgerekend neer op een bedrag tussen 93 en 94 euro.

Wat zijn de resultaten van het testevent "Boer Zoekt Bier" ?

Op 31 juli trok een ploeg van het Journaal naar het testfestival Boer Zoekt Bier in Diepenbeek. Daar werd het systeem van het Covid Safe Ticket voor grote evenementen getest. Enkele mensen lieten weten dat ze geïnteresseerd waren in de resultaten van het testevenement. 

Ongeveer een derde van de deelnemers heeft voor het festival startte deelgenomen aan het onderzoek. Net geen 60 procent was al minstens twee weken volledig gevaccineerd en 38,8 procent was deels gevaccineerd. De rest had nog geen vaccin ontvangen.

Aan de ingang van het festivalterrein zijn 550 testen uitgevoerd. Geen enkele test was positief.

Na afloop van het festival hebben 357 deelnemers de vervolgvragenlijst ingevuld. 61,9 procent van de mensen die vragen invullen, geven aan dat ze zich na het festival hebben laten testen. Van die mensen was er dus één positief.  12,9 procent was bij het invullen van de vragenlijst van plan om zich te laten testen, maar had dat nog niet gedaan. Een kwart plande geen test.

De voorlopige resultaten lijken erop te wijzen dat het evenement geen grote broeihaard was. Maar het gaat dus wel nog maar om voorlopige cijfers.  Daarnaast weten we van veel mensen ook niet of ze al dan niet besmet zijn, omdat ze niet aan het onderzoek hebben deelgenomen of omdat ze geen test gepland hadden.

Lees meer in de liveblog: Coronablog - Vaccinatiecentrum Heizel sluit de deuren, mentaal welzijn terug op niveau van zomer 2020 | VRT NWS: nieuws

Foute vertaling in reportage over watersnood in Wallonië

Op maandag 2 augustus werd in "Het journaal" een reportage getoond over de afvalberg die achterblijft na de watersnood in Wallonië. Roland Wolfs, de Franstalige terreinverantwoordelijke van de stortplaats, zegt in een interview dat het verwerken van al het afval “vier tot vijf maanden zal duren”. In de Nederlandse ondertitels is dit foutief vertaald als vijf tot zes maanden. 

Met medewerking van Casper Stouthuysen

Meest gelezen