Antwerpenaar Maurits wil het Kanaal overzwemmen: "Er is meer open water nodig om te zwemmen in ons land"

Maurits Meire uit Antwerpen gaat over twee weken het Kanaal overzwemmen, van Engeland naar Frankrijk. Morgen vertrekt Maurits naar Engeland om er te acclimatiseren. "Het water in Engeland is nog 2 of 3 graden kouder dan hier. Daar moet je aan wennen", vertelt hij aan Radio 2 Antwerpen. 

Na de Oostendse zwemster die gisteren - als eerste Belgische vrouw in 30 jaar - het Kanaal overstak, wil nu ook Maurits Meire over twee weken de oversteek maken van Engeland naar Frankrijk. Om hoeveel kilometer zwemmen het gaat, hangt af van de getijden. "De getijden zijn heel belangrijk, want die maken dat er meer of minder water passeert. Je kiest best een moment wanneer er zo min mogelijk water is", zegt Maurits. "Ik ga proberen tussen 14 en 16 augustus te vertrekken, want dan is het doodtij. Als er dan westen- of zuidwestenwind staat, kan de schipper aangeven dat ik kan vertrekken."

Eerst zwem je zes uur mee met de stroming. In de zes uur daarna moet je proberen in Frankrijk te geraken

Maurits Meire

Het Kanaal overzwemmen is een loodzware opdracht. "Je zwemt eerst zes uur bij laag water, als het ware met de stroming mee richting het noorden. Daarna keert het tij en moet je proberen in de volgende zes uur in Frankrijk te geraken", vertelt Maurits in Start Je Dag. "Het water is ook heel koud. Ik ga morgen al naar Engeland om te acclimatiseren, want het water is daar 2 tot 3 graden kouder dan hier."

Luister hier naar het gesprek met Maurits over zijn avontuur: 
(Lees verder onder het fragment)

Te weinig open water in België

Trainen voor de overtocht is niet gemakkelijk in België. "Gelukkig hebben mijn schoonouders een vakantiehuis aan het Veerse Meer,  waar ik uren aan een stuk kan oefenen. Aan de Nederlandse kust train ik ook veel, want daar kan ik bijvoorbeeld 20 kilometer aan een stuk zwemmen", klinkt het. 

"In België daarentegen zijn er weinig mogelijkheden om lange afstanden in de natuur te zwemmen. Het beleid voor openwaterzwemmen is hier achterhaald", zegt Maurits. "Natuurlijk kan je niet gaan zwemmen in het Albertkanaal tussen de vrachtschepen, maar er zijn plekken waar het wel mogelijk zou zijn en het toch verboden is. In andere landen krijgt de zwemmer de keuze, hier is dat onmogelijk. Volgens mij is dat uit gemakzucht."  

Het gaat koud zijn, maar ik ga absoluut genieten

Maurits Meire

Maurits kijkt al uit naar zijn spannend tocht. "Ik ben eigenlijk al drie jaar zenuwachtig, dus de zenuwen zijn wat weggeëbd", lacht Maurits. "Het gaat koud zijn, maar ik ga absoluut genieten. Ik heb er veel zin in, maar hoop wel dat ik zowel mentaal als fysiek sterk genoeg ben."

Meest gelezen