Lehtikuva

Voormalige Amerikaanse president Barack Obama schroeft groot verjaardagsfeest terug na kritiek

De Amerikaanse oud-president Barack Obama zal zijn zestigste verjaardag alleen vieren met familie en vrienden, in plaats van met de eerder aangekondigde honderden gasten. Obama had veel kritiek gekregen op het geplande feest omdat de deltavariant van het coronavirus zich snel verspreidt in de Verenigde Staten. 

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama, die vandaag zestig wordt, plant dit weekend een feest voor zijn verjaardag. Zeker 475 gasten, onder wie voormalige ambtenaren van de regering-Obama en beroemdheden, waren uitgenodigd. 

De feestplannen waren al maanden in de maak en veel genodigden waren al onderweg naar de feestbestemming, maar nu kondigt Obama last minute aan dat het feest toch niet zal doorgaan zoals verwacht. De oud-president maakt bekend zijn verjaardag dit weekend te vieren in besloten kring.

De annulatie komt na een hoop kritiek. Het feest zou ongepast zijn op een moment dat de deltavariant van het coronavirus aan het oprukken is in de Verenigde Staten. Enkele dagen geleden heeft de Amerikaanse president Joe Biden nog verklaard dat de deltavariant veel besmettelijker is en meer kans heeft om door de vaccinatie heen te breken.

Het Republikeinse parlementslid Jim Jordan zei op Twitter dat democraten de voormalige president Donald Trump de volle laag zouden geven als hij zo'n feest zou geven. 

Obama leek aanvankelijk geen aanstalten te maken om zijn verjaardagsfeest af te zeggen, wat voor sommigen blijk gaf van een nonchalante houding tegenover het coronavirus. 

Zelfs toen steden als Washington binnenshuis maskers verplicht stelden, zei een bron die betrokken was bij de planning van Obama's verjaardagsfeest dat het evenement door zou gaan zoals gepland, waarbij hij benadrukte dat het in de open lucht zou plaatsvinden en dat alle gasten zich zouden houden aan de maatregelen.

"De Obama's hebben zich vanaf het begin zorgen gemaakt over het virus", zegt David Axelrod, een voormalig topadviseur van Obama, daarover. "Ze hebben de genodigden gevraagd of ze waren gevaccineerd, en ze hebben gevraagd of ze zich wilden laten testen vlak voor het evenement. Op het moment dat het feest gepland werd, was de situatie helemaal anders. Ze hebben dus gehandeld op basis van de veranderende omstandigheden."

Meest gelezen