Vuur bedreigt de Olympische Academie in antiek Olympia.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Bosbrand bedreigt het antieke Olympia in Griekenland, de bakermat van de Olympische Spelen

Een bosbrand in Griekenland bedreigt het antieke Olympia, de bakermat van de Olympische Spelen op het schiereiland Peleponnesos. Ook het nabijgelegen gelijknamige dorp loopt gevaar. In Turkije is een elektriciteitscentrale dan weer in vlammen opgegaan.

De Griekse burgerbescherming beval per sms de bewoners te vertrekken. In de historische ruïnes van Olympia, dat werelderfgoed is, wordt tegenwoordig de Olympische vlam aangestoken voor de spelen. Volgens de autoriteiten is een "verdedigingslinie" gevormd rond de oude plek en het dorp. Ook het blussysteem van de antieke bezienswaardigheid is geactiveerd. Watersproeiers houden alles vochtig. 

In 2007 kwamen in deze regio in de westelijke Peloponnesos tientallen mensen om door verwoestende branden. Delen van het historische Olympia raakten destijds zwaar beschadigd. Het eigen blussysteem werkte toen niet. Ook andere regio's van Griekenland gaan gebukt onder felle branden. Door de aanhoudende hittegolf is de natuur kurkdroog.

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
Actrices bij de ceremonie van het aansteken van de olympische vlam in Olympia (archieffoto)
Xinhua News Agency
Actrices bij de ceremonie van het aansteken van de olympische vlam in Olympia (archieffoto)
Xinhua News Agency
Actrice bij de ceremonie van het aansteken van de olympische vlam in Olympia (archieffoto)
Xinhua News Agency
Actrices bij de ceremonie van het aansteken van de olympische vlam in Olympia (archieffoto)
PA Wire/PA Images

Elektriciteitscentrale

In Turkije heeft de brandweer de elektriciteitscentrale van het stadje Milas niet kunnen redden (zie beelden hieronder). Het vuur bedreigde de centrale al enkele dagen, nu heeft het de kolencentrale echt bereikt. De brandweer heeft het gebied verlaten. Milas ligt in het zuidwesten van Turkije, zo'n vijftig kilometer van de badplaats Bodrum. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen