Videospeler inladen...

Bouwgrond is nog geen bouwrecht: "Geweigerde vergunning geeft geen recht op vergoeding", zegt minister Demir

Enkel bij onteigening of herbestemming van grond heeft de eigenaar recht op een vergoeding van de overheid. Dat is niet het geval voor wie bouwgrond heeft en daar geen bouwvergunning en dus bouwrecht voor krijgt. Dat laat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) verstaan in "Terzake".

Niet langer bouwen in gebieden die gevoelig zijn voor overstromingen: die mantra is helemaal terug van (nooit) weggeweest sinds de ongeziene zondvloed die Wallonië, maar ook delen van Vlaanderen recent heeft getroffen. Afgelopen weekend toonde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zich andermaal een voorstander van het principe.

Vraag is dan wie waar wel of niet recht op heeft als haar, zijn of hun (economisch) waardevolle bouwgrond in zo'n gebied ligt. In "Terzake" zette minister Demir vanavond de puntjes op de i. Het grote onderscheid blijkt te liggen in herbestemming van de grond dan wel of enkel een bouwvergunning wordt geweigerd.

Bekijk hier het desbetreffende fragment met minister Demir in "Terzake":

Videospeler inladen...

"Eigenaars die hun gronden onteigend zien worden voor bijvoorbeeld een fietspad, daar moet een correcte vergoeding tegenover staan. Gronden die herbestemd worden, dat die eigenaars ook correct worden vergoed, dat spreekt ook voor zich. Als je een stuk grond hebt gekocht in woongebied en dat wordt bijvoorbeeld weide of natuur, dan moet daar een correcte vergoeding tegenover staan."

"Weigering van vergunning is iets anders", zegt Demir. "Dat betekent niet dat je iemand moet gaan vergoeden. Lokale besturen of provincies reiken vergunningen uit. Zij beslissen om te vergunnen of niet. Je hebt pas een bouwrecht als je een vergunning hebt. Als iemand bijvoorbeeld een garage wil bouwen en de vergunning wordt geweigerd, dan betekent dat niet dat je een vergoeding moet krijgen."

Is bouwgrond zonder kans op vergunning en dus bouwrecht dan nog wel bouwgrond? "Dat is natuurlijk een bouwgrond", zegt Demir. "Je hebt pas een bouwrecht, dat is de wet in dit land, als je een vergunning hebt. Wil men dat men blindelings gaat vergunnen? Dat is natuurlijk het makkelijkste. Maar lokale besturen mogen het niet met de ogen toe doen. Dan duwen ze mensen nog meer in de miserie."

Over de discussie over wie het vergunningsbeleid naar zich toe moet trekken (de lokale besturen, zoals nu het geval is, of Vlaanderen), houdt Demir alle pistes open. "Ik sta voor alles open", zegt ze en ze voegt eraan toe dat ze die kwestie binnenkort met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten bespreekt.

Meest gelezen