Handelaars maken zich op voor wereldsstraatfeest. "Stalenstraat moet opnieuw place to be worden"

De handelaars van de Stalenstraat maken zich op voor een wereldsstraatfeest op zaterdag 7 en zondag 8 augustus. In samenwerking met Stad Genk kan er tijdens "Allez Stalenstraat” naar hartenlust geproefd, geshopt en genoten worden. Limonata-uitbater Emrullah Güvenç kijkt er verwachtingsvol naar uit: “De Stalenstraat moet opnieuw de place to be worden voor families.” 

Onder het mom “Vallei der werelden” zet stad Genk sinds deze legislatuur in op de evolutie van de Stalenstraat.  “Zo werden er al heel wat geveltuintjes geïnstalleerd en werden verschillende gevels aangepakt en verfraaid met ondermeer schilderkunst”, vertelt schepen van Economie Toon Vandeurzen. “In september volgt ook de eerste grote ingreep in het openbaar domein: we zullen de straat ombuigen waardoor er meer openbaar domein vrijkomt voor een horecazaak. Het shopevent van komend weekend zou eigenlijk al plaatsvinden in 2020, maar door corona moest de planning worden omgegooid. Nu het eindelijk zover is zorgen we voor standen en animatie vanuit alle verre hoeken in de wereld: van Afrikaanse koren tot Chinese stoeten. Alle lokale handelaars doen bovendien mee!"  

Families

Emrullah Güvenç, uitbater van het populaire Turkse eethuis Limonata, is geboren en getogen op de Stalenstraat. “Vroeger was de Stalenstraat de place to be", herinnert hij zich. "Mensen gingen niet naar het stadscentrum, maar kwamen naar hier. Families kuierden over straat, kochten een ijsje en bleven kletsen aan een fruit- of groentekraampje. Als we onze eigenheid opnieuw willen vinden moeten we terug naar die goede oude tijd. De Stalenstraat moet geen tweede Vennestraat worden, maar een eigen identiteit ontwikkelen. Dit shopevent is dan ook de perfectie gelegenheid om onze troeven uit te spelen.”  

De Stalenstraat moet geen tweede Vennestraat worden, maar een eigen identiteit ontwikkelen. 

Emrullah Güvenç, uitbater Limonata

Limonatabar

Het hippe Turkse eethuis van voormalig profvoetballer Emrullah Güvenç was vroeger de Turkse supermarkt van zijn ouders. “Decennia later laten wij Genkenaren nog altijd kennismaken met specialiteiten uit onze keuken. Tijdens het aankomende feestweekend zullen we vooral onze zelfgemaakte limonade en vers gebakken pancakes aanprijzen. De straat zal volstaan met foodtrucks met smaakvolle gerechten en een wereldmarkt met een groot aanbod aan hebbedingetjes, juwelen, kledij, woonaccessoires en andere producten.”

Het dragen van een mondmasker is zowel binnen als buiten verplicht.  

Meest gelezen