Honderdtal mama’s geeft tegelijk borstvoeding in Citadelpark

Een honderdtal mama’s heeft deze morgen samen en tegelijkertijd borstvoeding gegeven aan hun kleine spruit in het Citadelpark in Gent. Initiatiefneemster Jozefien Tondeleir hoopt zo het taboe rond borstvoeding in het openbaar te doorbreken. “Borstvoeding geven is nochtans iets natuurlijks en normaals”, zegt ze.

Een jaar geleden gaf fotografe Jozefien zelf borstvoeding aan haar dochtertje in het Citadelpark. “Ik zag toen alle bankjes in het park en dacht bij mezelf hoe mooi het niet zou zijn als die allemaal bezet zouden zijn door mama’s die borstvoeding geven”, vertelt ze. “En zo ontstond het idee om iets visueels te doen, want dat zou echt zo’n mooi beeld zijn. Ik zag immers nooit borstvoedende mama’s in het straatbeeld.”

Uit isolement halen

Twee weken geleden lanceerde ze een oproep om vandaag, tijdens de Week van de Borstvoeding, met zoveel mogelijk mama’s samen te komen om samen tegelijkertijd borstvoeding te geven. Het doel: alle bankjes in het park bezetten. 

“Door corona zijn heel wat mama's geïsoleerd geraakt. De eerste weken na een bevalling zijn zwaar. Daarom is het mooi om hen allemaal samen te brengen, zodat ze elkaar kunnen steunen en zich optrekken aan mekaar. Het taboe doorbreken is ook de bedoeling. Borstvoeding geven wordt vaak gezien als een actie in de private sfeer. Ik vind nu niet dat je met blote borsten moet rondlopen, maar het is iets zo natuurlijks en normaals dat het geen taboe zou mogen zijn.”

In het begin gaven we met een doek over ons hoofd borstvoeding in het openbaar. Terwijl het toch gewoon iets natuurlijks is

Mama Chiara

Met een doek

Uiteindelijk zakten een honderdtal mama’s, maar ook papa’s, af naar het park. Chiara en Thomas kwamen met de 3,5 maanden oude Ferre naar de kiosk. 

“Toen we met borstvoeding begonnen, ging dat gepaard met ups en downs”, vertelt ze. “Ik had toen ook gemerkt dat er maar weinig borstvoeding geven, al zeker niet in het openbaar. Ik heb me daar ook moeten over zetten. Thomas hield zelfs een doek boven ons zodat niemand iets kon zien. Maar uiteindelijk is het iets dat zo natuurlijk is en dan hoor je dat vrouwen geslagen en vernederd worden omdat ze in het openbaar borstvoeding geven. Dat is helemaal niet oké en daarom ben ik hier ook vandaag. Het is een opsteker om hier samen met andere vrouwen te zijn en dat andere mama’s ook hun partner hebben meegebracht. Thomas is een erg grote steun voor mij.” 

Thomas twijfelde ook geen seconde om zijn vrouw te vergezellen. “Ik wilde er absoluut bij zijn om mijn vrouw te steunen en omdat ik er ergens wel wat risico’s in zag. Het Citadelpark heeft natuurlijk niet de mooiste reputatie. Maar als je ziet dat er zo’n grote groep mensen is samengekomen, dan zijn de zorgen meteen ook weg. Nu is het genieten met vrouw en kind.”

Meest gelezen