Mechelen pompt zuurstof in Dijle om nog meer dode vissen te voorkomen

Aquafin heeft twee luchtpompen geplaatst in de Dijle om te vermijden dat er nog meer vissen sterven door gebrek aan zuurstof. In Mechelen drijven de laatste dagen veel dode vissen op de rivier. Dat is een gevolg van de wateroverlast.  "De luchtpompen moeten er nu voor zorgen dat er meer zuurstof in het water komt en er dus minder vissen zullen sterven", zegt Anja de Wit van Aquafin. 

In de Dijle zijn twee zogenoemde "beluchters" geplaatst om meer zuurstof in het water te krijgen. "Dat zijn grote roterende machines die het water in beweging brengen en zo meer zuurstof in het water brengen", vertelt Anja De Wit van Aquafin.

Het overstroomde water van de weilanden dat teruggestroomd is naar de rivieren, is zuurstofarm

Anja De Wit, adviseur communicatie Aquafin

Die zuurstof is broodnodig, want de laatste dagen drijven er heel wat dode vissen op de Dijle door een zuurstoftekort. "Het overstroomde water van de weilanden dat teruggestroomd is naar de rivieren, was heel zuurstofarm. Daardoor zijn er veel vissen gestorven", zegt De Wit.  

De pompen zijn geplaatst op de plek waar de nood het hoogst was, op vraag van Natuur en Bos en de Vlaamse Milieumaatschappij. Ze blijven zo lang als nodig is.

Meest gelezen