Noodweer en vele regenval slecht nieuws voor Limburgse aardappelen: "20 procent van mijn oogst ben ik kwijt"

De aardappelvelden in Limburg kreunen onder het hevige noodweer en de felle regenval van de afgelopen weken. Boer David Ketelslegers uit Kortessem ziet een groot deel van zijn oogst verdwijnen dit jaar, en ook boer Chris Coenegrachts uit Riemst maakt zich zorgen. De mogelijk mindere oogst zal de prijs van de aardappel (en dus ook mogelijk de frietjes) de komende maanden omhoogduwen. 

"Het is al een slecht jaar geweest", vertelt boer David Ketelslegers, een boer uit Kortessem met velden in Tongeren, lichtjes clichématig. Al is dat ook dit jaar niet minder waar voor heel wat aardappelboeren, en deze keer heeft het heel specifieke redenen. "Vorige jaren was het een strijd tegen de aanhoudende droogte, maar dit jaar is het net het vele vocht dat voor problemen zorgt."

Voor Ketelslegers heeft dat vele vocht invloed op de oogst. "Ik heb twee à drie keer met hevige regen gezeten, en dat heeft z'n invloed gehad", vertelt hij. "We hebben proefrooiingen gedaan en daaruit blijkt dat er al zeker 20 procent minder aardappelen dan normaal aan de plant hangen. Die planten zullen nog wel wat verder uitgroeien, maar we zitten hoe dan ook met een groot verlies."

Eens dat er ziekte aanwezig is op de aardappel, is het ook heel moeilijk om dat weer weg te krijgen
boer Chris Coenegrachts

Chris Coenegrachts, een aardappelboer uit Riemst, ziet het nog iets optimistischer. "Hoe groot de schade zal zijn, moeten we afwachten maar het zal verschillen van boer tot boer. Het koude voorjaar heeft er wel voor gezorgd dat we al met een achterstand vertrokken zijn", geeft hij toe. "We merken wel dat de schade in andere provincies die veel vlakker zijn, groter is. In West-Vlaanderen bijvoorbeeld. In Limburg hebben we veel velden die op hellingen liggen, waardoor het water sneller weg kan."

En hoe sneller dat water weg kan, hoe beter voor de aardappelen. Veel vocht in combinatie met koudere temperaturen zorgt er namelijk voor dat de Phytophthora-schimmel vrij spel heeft. Dat is een schimmel die voor donkere plekjes zorgt op de aardappel en grote schade kan aanrichten. "De hete en droge zomers van de afgelopen jaren betekenen slecht nieuws voor die schimmel, maar dit jaar is het veel moeilijker om de schimmel en bijgevolg ziekte op de aardappel te voorkomen. Eens dat die ziekte aanwezig is, is het ook heel moeilijk om dat weer weg te krijgen."

Beide boeren zijn het erover eens: de prijzen van de aardappel, en dus ook van de frietaardappel (en de frietjes), zullen de komende maanden fel stijgen. "Logisch", klinkt het. "Dat is niet meer dan een kwestie van vraag en aanbod."

Meest gelezen