Radio 2

Onverwachte recordmaand voor oorlogstoerisme in Ieper en Poperinge: "En dat zonder de Britten"

Ieper en Poperinge hebben onverwachts een toeristische recordmaand achter de rug. In het Talbot House in Poperinge boekten ze 30 procent meer overnachtingen dan normaal en ook de Ieperse hotels kunnen recordcijfers voorleggen. Toch rekenen ze straks weer op hun trouwe Britten.

De brexit, de coronacrisis, het stopzetten van de laatste rechtstreekse ferry: het herdenkingstoerisme kreeg de ene tegenslag na de andere in de Westhoek. De Britten raken amper in ons land, maar geheel onverwacht draaien heel wat toeristische ondernemers een recordmaand.

"Heel wat Belgische gezinnen hebben beslist om deze zomer opnieuw een vakantie in eigen land te boeken", zegt Natasja Feliers van hotel Ariane in Ieper. "Zeker na de recente overstromingen in Wallonië staat onze telefoon roodgloeiend. En het is nog niet voorbij. De boekingen blijven binnenkomen en dat al zeker tot 20 augustus."

Ook bij collega-hotelier Ruth Decramer lopen de zaken goed. "Dagenlang een bezetting van 100 procent, dat geeft een kick. Het zou leuk zijn als het zo zou blijven", zegt ze.

Talbot House

"Wij hebben een nieuw record: 30 procent meer overnachtingen dan normaal", zegt Simon Louagie, de manager van Talbot House in Poperinge. "Afgelopen juli hadden we zelfs 50 overnachtingen meer dan in de drukste maand van de herdenkingsperiode, dus dat kan tellen. Het gaat dit keer niet om onze traditionele Britse gasten, maar om Belgen. En die trend startte al voor de overstromingen in de Ardennen."

Maar toch hoopt de toeristische sector in de Westhoek dat de Britten gauw weer afzakken. "Zeker vanaf september, want dan gaan de meeste Belgen weer aan het werk", zegt Louagie. “De Westhoek kan niet draaien op 2 goede zomermaanden. We hebben de Britten nodig om de winter door te komen."

Radio 2

Meest gelezen