Radio 2

Ontsnapte gevangene in Gent wordt internationaal gezocht, man kon ontkomen via vorkheftruck

De man die gisterochtend kon ontsnappen uit de gevangenis van Gent, wordt intussen internationaal gezocht. Dat heeft het parket van Oost-Vlaanderen laten weten. De politie verspreidde gisteren al een opsporingsbericht. De ontsnapte man zat een celstraf van 12 jaar uit voor verschillende gewelddadige feiten. Hij slaagde erin om met een vorkheftruck op het dak te geraken, en van daaruit te ontsnappen. 

Rond 11 uur gisterenochtend zette de politie enkele straten af rond de gevangenis de Nieuwewandeling. Er cirkelde ook even een helikopter boven de buurt. Kort daarvoor had het gevangenispersoneel alarm geslagen, omdat er een gevangene ontbrak. Uit voorzorg werd er een veiligheidszone ingesteld. Lange tijd was het niet duidelijk of de gevangene echt buiten de gevangenis was geraakt, of zich binnen ergens schuilhield. 

Russische man

Rond 13 uur gisteren werd de veiligheidszone afgebouwd en de afgezette straten weer vrijgegeven. Het gevangeniswezen bevestigde dat de man wel degelijk buiten de gevangenis was geraakt en dus ontsnapt was.

De politie zocht de hele dag naar de man maar vond hem niet, en verspreidde gisterenavond nog een opsporingsbericht. Het gaat om de 40-jarige Mouslim Aboubakarov. Volgens het opsporingsbericht is hij ongeveer 1,80 meter lang en atletisch gebouwd. "Hij heeft kort geschoren haar en een middellange donkere baard. Mogelijk heeft hij zijn bril niet bij zich. Hij spreekt vlot Nederlands", klinkt het voorts. "Op het ogenblik van zijn ontsnapping droeg hij een zwart T-shirt, een lichtgrijze broek en zwarte schoenen."

Wie de man gezien heeft, wordt verzocht contact op te nemen met de politie op het gratis nummer: 0800 30 300. Meer informatie via deze site.

Vorkheftruck

Het parket van Oost-Vlaanderen bevestigt vandaag ook de geruchten dat de man ontsnapt is via een vorkheftruck. Die heeft hij tegen een dak gezet, via waar hij dan kon ontsnappen. Het parket liet ook verstaan dat de man - die de Russische nationaliteit heeft - sinds 2012 in de gevangenis van Gent zat. Hij zat een celstraf van 12 jaar uit voor diefstal met geweld, oplichting en valsheid in geschrifte. Volgens persagentschap Belga werd hij ook veroordeeld voor gijzeling met foltering.

De politie ontving al een tiental reacties op het opsporingsbericht. "Die worden nu allemaal onderzocht", klinkt het bij het parket. Over het verder verloop van de zoektocht kan het parket niets kwijt.

kasto80

Meest gelezen