Probiotica kunnen onverklaarbare maagklachten verminderen

Probiotica, of voedingssupplementen met gunstige bacteriën, kunnen onverklaarbare maagklachten  verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek van het UZ Leuven bij 68 patiënten. Gedurende acht weken nam de ene helft van de patiënten dagelijks het supplement met probiotica in, terwijl de andere helft een placebo kreeg. 

Wie maagklachten zonder duidelijke oorzaak heeft, krijgt vaak een zuurremmer voorgeschreven. Dat helpt voor de meeste patiënten, maar kan bij langdurig gebruik de natuurlijke darmflora aantasten. Om dat tegen te gaan, bestaan er voedingssupplementen met probiotica. Dat zijn micro-organismen, meestal bacteriën, die de darmflora gunstig beïnvloeden en onze gezondheid kunnen bevorderen.

"Veel minder patiënten hadden, in vergelijking met de placebogroep, nog maagklachten nadat ze een tijdje probiotica kregen. 

Een Belgisch-Nederlands onderzoeksteam onderzocht of een nieuwe generatie probiotica ook onverklaarde maagklachten kunnen verminderen. 68 patiënten met functionele dyspepsie (zie overgevoelige maag) namen deel aan de studie. Gedurende acht weken nam de ene helft dagelijks het supplement met probiotica (B coagulans MY01 en B subtilis MY02) in, terwijl de andere helft een placebo kreeg, en het verschil tussen de twee groepen was duidelijk zichtbaar: "De behandeling had een duidelijk effect op de symptomen: veel minder patiënten hadden, in vergelijking met de placebogroep, nog maagklachten nadat ze een tijdje probiotica kregen. Zij hadden dubbel zoveel kans op een significante afname van de symptomen", zegt professor Tim Vanuytsel, gastro-enteroloog in UZ Leuven.

Het innemen van probiotica op lange termijn leidde tot positieve veranderingen in de darmflora en het afweersysteem, waardoor de maagklachten afnamen. 

In een volgende fase van de studie kregen alle patiënten de probiotica om effecten op langere termijn te onderzoeken. Het aantal actieve immuuncellen en de signaalstof die ze produceren in het bloed namen af, terwijl de onderzoekers meer gunstige bacteriën terugvonden in de stoelgangstalen. De effecten waren het grootst na zestien weken. "Het innemen van probiotica op lange termijn leidde tot positieve veranderingen in de darmflora en het afweersysteem, waardoor de maagklachten afnamen. Bovendien waren er geen ernstige nevenwerkingen en is de behandeling dus veilig", aldus Dr. Lucas Wauters, gastro-enteroloog in opleiding en doctoraatsstudent. 

Prof. Vanuytsel geeft wel aan dat het nog te vroeg is probiotica als eerstelijnsbehandeling in te voeren bij alle patiënten. Daarvoor moeten de huidige resultaten eerst bevestiging krijgen in een grotere studie.

Meest gelezen