Rampjaar voor kersenteelt: "Afhankelijk van soort tot 100 procent vernield"

Het was een regelrecht rampjaar voor de Limburgse kersentelers. Door het frisse voorjaar en de zware regenval van voorbije weken, maken de fruittelers een verlies van 30 tot 100 procent, afhankelijk van de kersensoort en of ze wel of niet onder een overkapping stonden.

Vooral bij de kersenbomen die niet overkapt zijn, zijn de verliezen groot. "Wie geen overkapping had, is zo goed als alles kwijt. Voor die paar kersjes die het overleefd hebben, is plukken niet rendabel", zegt Jef Vercammen van het Proefcentrum Fruitteelt.

Maar uitzonderlijk is dat ook de kersenteelt onder overkapping voor een stuk problemen heeft gehad. "Ook de telers mét overkapping hebben niet alles kunnen redden. Maar ze konden toch wat plukken, omdat de neerslag niet rechtstreeks op de bomen valt."

Wie geen overkapping had, is zo goed als alles kwijt.

Jef Vercammen van PC Fruit

Eerder bracht federaal landbouwminister David Clarinval (MR) op uitnodiging van Truiens schepen van Landbouw en Fruitteelt Hilde Vautmans (Open VLD) een bezoek aan drie landbouwbedrijven in Haspengouw. Het doel was om de schade aan de kersenteelt te erkennen als ramp en de nodige financiële steun te geven aan de getroffen fruittelers.

Meest gelezen