Thomas Geuens

Schelle start project voor meer eetbaar groen: "Inwoners kiezen welke planten er groeien"

De gemeente Schelle gaat samen met geïnteresseerde burgers een project opstarten om eetbaar groen te planten op een perceel vlakbij de volkstuintjes Aerdborg. Dat gebeurt onder begeleiding van milieuvereniging Velt. "De inwoners van Schelle die zich engageren voor dit ecologisch project, kiezen mee welke vormen van eetbaar groen er zullen groeien", zegt  Ludwig Caluwé (CD&V) van de provincie.

Schelle heeft het startschot gegeven voor een project voor meer eetbaar groen. Vier gemeenten uit de provincie Antwerpen zullen daaraan deelnemen. De inwoners van Herentals, Edegem, Grobbendonk en Schelle kunnen zelf kiezen welke planten er zullen groeien. "Geïnteresseerden bepalen zelf mee wat er geplant wordt en zullen er later letterlijk de vruchten van plukken", zegt Ludwig Caluwé.

Het kan gaan om een moestuin, een boomgaard, volkstuintjes, een boerderij,  een openbare pluktuin of een combinatie van die dingen. Schelle stelt daarvoor een perceel van 8.000 vierkante meter ter beschikking, vlakbij de volkstuintjes van Aerdborg. Milieuvereniging Velt begeleidt alles, zegt Ludwig Caluwé van de provincie

Verrassing voor gemeentes

De gemeentes zelf weten voorlopig dus nog niet hoe het stukje eetbaar groen eruit zal zien. "De inwoners zelf gaan kijken wat ze met het stukje grond van de gemeente kunnen doen. Voor ons is het dus ook een verrassing", zegt Caluwé. 

Door corona is het project uitgesteld. Het was niet het moment om mensen samen te brengen

Ludwig Caluwé (CD&V), gedeputeerde provincie Antwerpen

Het project zou normaal al vroeger opgestart worden, maar door corona werd het uitgesteld. "Het was niet het moment om mensen samen te brengen en te brainstormen. We zijn blij dat het project nu echt van start gaat", zegt Caluwé. 

Meest gelezen