Buurtbewoner Stefan staat op de ondergelopen Eversemsesteenweg
Radio 2

Hevige regen zet straten in Meise opnieuw blank, gemeentelijk rampenplan afgekondigd

In Meise en Grimbergen staan opnieuw heel wat straten onder water na hevige regen. In Meise is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Na de vorige wateroverlast van een paar weken geleden zijn de velden nog steeds verzadigd. Daardoor stroomt het water nu naar de huizen in de buurt. Inwoner Stefan Vangrunderbeek zag zijn straat op een uur tijd veranderen in een rivier. "De straten en de velden zijn gewoon één watervlakte. Onwaarschijnlijk."

De bewoners van Meise en Grimbergen hebben niet veel rust gekregen. Door de hevige buien deze zomer zijn de gronden zo verzadigd dat ze nog amper water kunnen absorberen. De rioleringen kunnen het extra water ook niet meer slikken waardoor het water nu de huizen inloopt. Burgemeester Gerda Van den Brande (N-VA) heeft daarom besloten om het gemeentelijk rampenplan af te kondigen. "Het heeft ons echt overvallen", vertelt buurtbewoner Stefan. "Het water staat hier op sommige plekken bijna 40 centimer hoog."

Voor bewoner Frank Beygaert is de maat vol. "Het is niets nieuws voor ons, we weten al 30 jaar dat er problemen zijn in onze buurt. Toen het begon te regenen ben ik mijn schop al gaan halen." De brandweer is momenteel ter plaatse met zandzakjes en ook de politie en gemeentediensten proberen te helpen waar ze kunnen.

Lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Geen extra bouwvergunningen

In de buurt van de straten in het gehucht Eversem ligt ook een terrein waar momenteel een bouwproject van 300 sociale wonigen gepland staat. De burgemeester van Meise liet afgelopen weekend al verstaan dat ze dat project niet ziet zitten omdat het in overstromingsgevoelig gebied ligt. Eerder riep Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) steden en gemeente al op om bouwvergunningen in die gebieden niet toe te kennen.

Zondag nog ging "Het journaal" kijken in Meise. Recent is er een nieuw bouwproject geschrapt, omdat het risico op wateroverlast er te groot is:

Videospeler inladen...

Meest gelezen