Toekomstig natuurgebied Elerweerd pakt verdroging en wateroverlast tegelijk aan

Het toekomstig natuurgebied Elerweerd, op de grens van Dilsen-Stokkem en Maaseik wil een oplossing bieden aan twee grote actuele problemen: de verdroging en de wateroverlast. De Maas krijgt er meer ruimte om te overstromen en landbouwers zullen hun velden in perioden van droogte kunnen beregenen met water uit een grindplas.

De plannen voor het irrigatienetwerk in Elerweerd dateren al van enkele jaren geleden. De Boerenbond, het ontginningsbedrijf Steengoed projecten en de Watergroep spraken af om samen een irrigatienetwerk  aan te leggen voor het beregenen van 550 hectare landbouwgrond. Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir trekt nu 600.000 euro extra uit voor het project.  

Win-win

Het rivierveiligheidsproject Elerweerd telt dankzij dit akkoord alleen maar winnaars. Nu is in het gebied nog het ontginningsbedrijf Steengoed Projecten actief.  Maar eens die ontginning ver genoeg gevorderd is, start Steengoed Projecten met de omvorming tot natuurgebied. Het hele gebied zal 3 tot 3,5 meter lager liggen dan de rest van de omgeving en daardoor krijgt de Maas meer ruimte in periode van hevige regenval.

Compensatie

De landbouwers verliezen door de hele operatie 160 hectare landbouwgrond. Maar om dat verlies te compenseren is er destijds afgesproken dat er een kilometerslang irrigatienetwerk komt om 550 hectare landbouwgrond in de buurt van water te voorzien. Het water komt uit de voormalige grindplas Meerheuvel en zal via een ondergrondse leiding van 8 kilometer lang jaarlijks zo'n 100.000 kubieke meter water kunnen leveren voor het beregenen van velden. De landbouwers in het gebied beschikken daarvoor over 40 afnamepunten. 

Meest gelezen