AFP or licensors

Amerikaans oud-president Donald Trump houdt voet bij stuk in rel om belastingaangiften

De Amerikaanse oud-president Donald Trump blijft weigeren om zijn belastingaangiften aan het parlement over te dragen, hoewel het Amerikaanse ministerie van  Justitie vraagt aan Trump om het wel te doen. Maar volgens de advocaten van Trump heeft het ministerie van Justitie een fout gemaakt en is hun oordeel onwettig.

De advocaten van oud-president Trump zijn het niet eens met het besluit van het ministerie van Justitie. Ze vinden dat het verzoek niet over alle presidenten gaat, maar enkel invloed heeft op Trump. Ze beweren ook dat hun cliënt wordt geviseerd omdat "hij een Republikein is en een politieke tegenstrever."

Besluit teruggedraaid

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft vorige week een besluit uit 2019 teruggedraaid. Er werd toen uitgesproken dat Trump de documenten niet hoefde te verstrekken. Het besluit wordt nu teruggedraaid omdat een commissie van het Huis van Afgevaardigden  de aangiften toch weer heeft opgevraagd.  Justitie besloot deze keer dat er "voldoende redenen" waren om aan het verzoek van het Huis van Afgevaardigden te voldoen.

De commissie voor fiscale kwesties wil de documenten nu inzien en oordelen of de Amerikaanse belastingdienst de aangiften van presidenten voldoende controleert. Ze willen ook nagaan of er eventuele  wijzigingen nodig zijn in het beleid. 

Trump is de eerste Amerikaanse president in 40 jaar die zijn belastingaangiften niet openbaar heeft gemaakt. Hij verzet zich tegen verzoeken om dit alsnog te doen.

Meest gelezen