Turkse vrouwenorganisaties voeren actie na opnieuw een gewelddadige moord op jonge vrouw

In verschillende Turkse steden zijn vrouwen op straat gekomen tegen femicide, vrouwenmoord. De aanleiding was de moord op een studente door een man die ze in een laatste telefoongesprek een "goede vriend" noemde. Femicide is een ware plaag in Turkije: volgens vrouwenorganisaties zouden er vorig jaar meer dan 300 vrouwen in het land vermoord zijn door een mannelijke partner of ex-partner. 

Maandag vond de politie het levenloze lichaam van de Turkse studente Azra Gülendam Haytaoğlu (21) in een bos in de Turkse stad Antalya. De vrouw was al vijf dagen spoorloos. Ze blijkt het slachtoffer van een brutale moord. Haar lichaam is volgens de Turkse media teruggevonden in verschillende stukken.

De dader is een 48-jarige ingenieur en makelaar. Zijn daden kwamen aan het licht dankzij camerabeelden. "We zagen de dader met een zak meermaals het appartement binnen- en buitengaan", zegt de politie aan BBC Turkey. In die zak verborg de makelaar telkens delen van haar lichaam, omdat hij wist dat er camera's aanwezig waren.

In haar laatste telefoongesprek beschrijft Haytaoğlu de man als "een goede vriend". De makelaar zou de vrouw tijdens een bezoek in haar eigen appartement misbruikt en daarna vermoord hebben. Hij is opgepakt en geeft de feiten toe. Het onderzoek naar de omstandigheden gaat intussen verder.

De moord op de jonge studente, die volgens BBC Turkey journaliste wilde worden en zo op wilde komen voor vrouwenrechten in Turkije, maakt heel wat los in het land. In verschillende steden, waaronder Antalya, Istanbul, Izmir en Mersin kwamen vrouwen op straat om Haytaoğlu te herdenken. De vrouwen eisen ook actie tegen vrouwenhaat en femicides in Turkije.

Verschillende vrouwenrechtenorganisaties protesteerden samen met de zus en de tante van Azra Haytaoğlu in Antalya, waar ze werd vermoord. "Onze strijd zal doorgaan, zodat er geen andere Azra's meer zijn", zo klonk het op Twitter.

De veiligheid van vrouwen in Turkije gaat al een tijd achteruit. In maart kondigde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan dat hij uit het verdrag van Istanbul zou stappen, een akkoord dat landen verplicht om geweld tegen vrouwen te bestrijden. Volgens conservatieve en islamistische groepen ondermijnt het verdrag de "traditionele familiewaarden" omdat de tekst de gelijkheid tussen geslachten promoot. 

Er volgde grote verontwaardiging en de zaak verscheen voor de rechtbank. Een rechter in beroep oordeelde dat Erdogan uit het verdrag mocht stappen en dat deed de Turkse president dan ook op 1 juli. Op verschillende plaatsen in het land kwamen toen enkele duizenden mensen op straat om te protesteren tegen die beslissing, vooral vrouwen en LGBTQI+-groepen.  

De terugtrekking van Turkije uit het verdrag was een nieuwe klap voor veel vrouwen in Turkije. Huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen is een plaag in Turkije. Volgens vrouwenorganisaties zouden er vorig jaar meer dan 300 vrouwen in het land vermoord zijn door hun mannelijke partner of ex-partner. Nog veel meer vrouwen zijn het slachtoffer van fysiek geweld en verwondingen.

Meest gelezen