Canva

Volledig gevaccineerd en toch in quarantaine: "Dit gaat eerder over de brexit dan over de gezondheid van mensen"

Sinds deze week zijn de quarantaineregels in Groot-Brittannië versoepeld voor Europese en Amerikaanse reizigers die volledig gevaccineerd zijn. Omgekeerd is het een heel ander verhaal. “Als mijn schoonouders komen, moeten ze eerst twee weken in quarantaine”, zegt Stella Chenut uit Grimbergen.

“Ik ben getrouwd met een Engelsman. Mijn schoonouders wonen in Newcastle en zijn al maanden gevaccineerd”, vertelt Stella Chenut. “Maar een volledige vaccinatie in het Verenigd Koningrijk telt niet in België.”

Daar wel, hier niet

In de andere richting telt het wel. Haar echtgenoot is ook volledig gevaccineerd en kan, zonder quarantaine, op en af naar Engeland. “Hij moet enkel twee PCR-tests doen. Eentje voor vertrek en eentje op dag twee.”

Voor de schoonouders van Stella gaat het heen en weer reizen iets minder vlot. “Het is niet praktisch en verschrikkelijk duur om ze toch naar hier te halen. Stel dat ze toch komen, moeten ze hier twee weken in quarantaine. Bij terugkeer naar Engeland moeten ze niet in quarantaine, omdat ze volledig gevaccineerd zijn. Maar ze moeten wel 600 euro aan PCR-testen betalen.”

In tegenstelling tot België erkennen Spanje, Portugal en Italië de vaccins uit het Verenigd Koninkrijk wel. “Daar zien ze in dat toerisme enorm belangrijk is. Sinds juli vorig jaar zijn mijn schoonouders niet meer naar hier kunnen komen en wij niet naar daar. Die mensen worden er niet jonger op en mijn kinderen hebben hun grootouders al meer dan een jaar niet gezien. We hopen dat het ergens in september kan, maar in het schooljaar is dat niet ideaal.”

Vaccins welkom, gevaccineerden niet

“Het gekke is dat de vaccins van Pfizer in België worden gemaakt, maar ook in het VK worden toegediend. En omgekeerd. De vaccins van AstraZeneca die we hier gebruiken, komen uit het VK. En toch worden ze niet aanvaard. Dit lijkt op een politieke quarantaine en blokkering. Het gaat eerder over de brexit dan over de gezondheid van de mensen."

Meest gelezen