Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

11 arrestaties in de racismezaak rond Engelse voetbalspelers

Na een groot onderzoek van meer dan 600 berichten op sociale media heeft de Britse gerechtelijke politie 11 mensen gearresteerd. Na hun gemiste strafschop in de finale van het EK-voetbal werden de zwarte spelers Marcus Rashford, Jadon Sancho en Bukayo Saka, bestookt met racistische commentaar. De zaak wordt ook internationaal onderzocht. 

De spanning in de slotminuten van het Europees Kampioenschap voetbal in het Wembley-stadion in Londen was te snijden toen Engeland en Italië met strafschoppen de wedstrijd moesten beslechten. Drie Engelsen misten hun penalty: Marcus Rashford, Jadon Sancho en Bukayo Saka, toevallig drie zwarte spelers. Engeland verloor en meteen na de nederlaag kregen de onfortuinlijke spelers een hele hoop modder over zich heen in berichten op sociale media. 

De Engelse voetbalbond, de manager van het nationale team en premier Boris Johnson veroordeelden de berichten met klem en de drie kregen ook heel wat steunbetuigingen (zie foto onder). Tegelijk werd een onderzoek gestart. Niet eenvoudig, want veel haatdragende en racistische berichten waren onder een valse naam gepost. 

2021 Getty Images

"Kwaadaardige communicatie"

Het Britse gerecht onderzocht meer dan 600 haatdragende posts op sociale media en beschouwt nu een derde van die berichten als misdadig. De meeste berichten worden verdacht van zogenoemde "kwaardaardige communicatie" berichten die aanstootgevend of bedreigend zijn.  Er staan celstraffen op tot 2 jaar. Drie van de gearresteerden riskeren zelfs 7 jaar cel voor het aanzetten tot rassenhaat. 

Er zijn ook 123 buitenlandse accounts bij, die worden doorgegeven aan de betrokken landen. Die moeten dan zelf een onderzoek voeren. Het is nog niet bekend of er ook Belgische accounts bij waren. Van 50 accounts zijn de details nog niet vrijgegeven door de socialemediabedrijven. Facebook, Instagram en Twitter hebben volgens de Britse politie goed meegewerkt aan het onderzoek.

Meest gelezen