Aantal Antwerpse gevaccineerden hoger dan gedacht? "Inwoners met dubbele nationaliteit kunnen zich ook in ander thuisland laten vaccineren"

Er zijn mogelijks meer Antwerpenaren gevaccineerd dan geregistreerd. Op dit moment is ruim 7 op de 10 van de 18-plussers in Antwerpen volledig gevaccineerd. Maar in een grootstad als Antwerpen wonen heel wat mensen met een dubbele nationaliteit. "Die kunnen zich ook laten vaccineren in hun ander thuisland", vertelt Jan Stroobants, de coördinator van het Antwerpse vaccinatiecentrum. 

Er zijn waarschijnlijk meer mensen gevaccineerd dan de cijfers aangeven, want inwoners met een dubbele nationaliteit kunnen zich ook in het andere land laten vaccineren. Dat wordt hier niet geregistreerd en dus ook niet meegeteld.

Het is ook niet eenvoudig om te achterhalen hoeveel mensen er in het buitenland gevaccineerd zijn. Sommige buitenlandse vaccins worden trouwens niet erkend in Europa. Dus mensen die met een Chinees of Russisch vaccin zijn ingeënt, kunnen dat niet laten registreren in ons land.

De hoge cijfers hebben we te danken aan de efficiënte organisatie en goede informatie in de media

Jan Stroobants, coördinator van het Antwerpse vaccinatiecentrum

In totaal is al 72 procent van de Antwerpenaren volledig gevaccineerd en 80 procent heeft een eerste prik gehad. "Die hoge cijfers hebben we te danken aan de efficiënte organisatie en goede informatie in de media", zegt Stroobants. "We hopen om toch nog wat extra winst te boeken."

Meest gelezen