AFP or licensors

Bosbrand die elektriciteitscentrale in Turkije bereikte, is onder controle

De bosbrand die een elektriciteitscentrale bereikte in de Turkse provincie Mugla is onder controle. De centrale, die met kolen wordt gestookt, is gisterenavond ontruimd. Er werd gevreesd dat het vuur de kolenvoorraad in brand zou steken, maar dat gevaar lijkt nu geweken. De inwoners van een nabijgelegen plaats aan de Egeïsche Zee zijn gisteren uit voorzorg per boot geëvacueerd.

Gisteren probeerde de brandweer met man en macht de natuurbrand onder controle te krijgen. Er werd vanuit de lucht zeewater op de vlammenzee gestort en er werden greppels gegraven om het vuur op afstand te houden. 

Maar toen het vuur opnieuw oplaaide, heeft het leger de mensen in de buurt geëvacueerd. Op Turkse televisiebeelden was te zien hoe het vuur zich via hoogspanningskabels door het gebied verspreidde. Ondertussen is de brand toch onder controle geraakt. De schade lijkt mee te vallen, de belangrijkste bouwen raakten maar licht beschadigd. Het hoofdgebouw is niet aangetast.

AFP or licensors

De centrale zou nog aangesloten zijn geweest op het elektriciteitsnetwerk, toen het vuur het gebouw bereikte. Tanks gevuld met waterstof, die normaal gebruikt worden om de centrale te koelen, waren uit voorzorg leeggehaald en gevuld met water. Alle explosieve chemicaliën werden volgens de regionale autoriteiten verwijderd. De vrees bestond dat het vuur de duizenden tonnen kolen die op het terrein liggen zou bereiken, maar dat gevaar lijkt nu geweken.

AFP or licensors

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei in een televisie-interview dat de branden "de ergste zijn in de geschiedenis van het land". Hij zegt dat de "enorme wind" de vlammen aanwakkerde, waardoor de brandweerlui er niet slaagden om het vuur dat de elektriciteitscentrale naderde te stoppen. Uiteindelijk is dat nu wel gelukt. 

De Turkse regering meldde gisteren dat de afgelopen tijd meer dan 180 branden zijn uitgebroken, waarvan de meeste ook weer zijn geblust. Er worden meer dan 5.000 manschappen ingezet om het vuur te bestrijden. De Turkse brandweer krijgt daarbij ook internationale hulp. Meerdere landen, waaronder Rusland, Kroatië en Spanje, hebben blusvliegtuigen gestuurd.

Meest gelezen