AFP or licensors

Coronablog - Franse coronapas vanaf maandag nodig op café, 80 procent van volwassen Vlamingen gevaccineerd

In Frankrijk heeft de grondwettelijke raad de uitbreiding van de coronapas grotendeels goedgekeurd. Wie in Frankrijk onder andere op café of restaurant wil gaan, zal vanaf maandag een coronacertificaat moeten hebben. Exact 80,2 procent van de de volwassen bevolking in Vlaanderen is sinds gisteren volledig gevaccineerd. Daarmee haalt Vlaanderen de hoogste vaccinatiecijfers ter wereld. Volg hier ook vandaag weer alle updates over de coronacrisis.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Franse coronapas vanaf maandag nodig op café of restaurant

In Frankrijk heeft de grondwettelijke raad de uitbreiding van de coronapas grotendeels goedgekeurd. Wie in Frankrijk op café of restaurant wil gaan, zal vanaf maandag een coronacertificaat moeten hebben. Dat bewijst dat je volledig gevaccineerd bent, negatief getest of recent genezen van corona. 

Ook in de grootste winkelcentra zal zo'n pas nodig zijn. In musea en zalen voor evenementen zoals bioscopen of concerten was hij al verplicht. Fransen die in de zorg werken, moeten zich ook verplicht laten vaccineren. Er werd uitgekeken naar het advies van de grondwettelijke raad, omdat de Pass Sanitaire in Frankrijk omstreden is. Er is al drie zaterdagen op rij tegen gedemonstreerd.

Toch krijgt de Franse regering niet helemaal gelijk. De grondwettelijke raad vindt een paar voorstellen niet proportioneel met het beoogde doel. Zo vernietigt de raad de verplichte tiendaagse isolatie na een corona­besmetting. Een werknemer met een tijdelijk contract zal ook NIET kunnen worden ontslagen omdat hij of zij niet gevaccineerd is. Een contract van onbepaalde duur mag wel tijdelijk worden stopgezet. De regering had al aangekondigd dat de strengere regels zullen ingaan op maandag 9 augustus.

Kaap van 80 procent volledig gevaccineerde volwassenen overschreden in Vlaanderen

Exact 80,2 procent van de de volwassen bevolking in Vlaanderen is sinds gisteren volledig gevaccineerd, oftewel 4,3 miljoen inwoners. Daarbovenop zijn nog eens 518.322 inwoners, of 9,7 procent, deels gevaccineerd. Dat brengt het totaal aantal volwassenen dat minstens één vaccindosis kreeg in Vlaanderen op 5,4 miljoen inwoners, of precies 89,9 procent. 

Op de volledige Vlaamse bevolking, dus jongeren meegerekend, gaat het om 76,3 procent die minstens één vaccindosis ontving, of 5,1 miljoen inwoners op een totaal van 6,7 miljoen.

In Vlaanderen is in West-Vlaanderen de vaccinatiegraad het hoogst, met 68,5 procent van de gehele bevolking die volledig gevaccineerd is. In Vlaams-Brabant is ze het laagst, met 63,6 procent.

Van de gehele bevolking is 65,2 procent volledig gevaccineerd, of 4,3 miljoen inwoners. Deels gevaccineerd is 11,1 procent, of 737.593 inwoners. 

Manifestaties in Parijs: "Macron, we willen je coronapas niet"

Een paar honderd mensen protesteerden vanavond in Parijs met de slogan "Macron, uw pas willen we niet". Ze verzetten zich daarmee tegen de uitspraak van de Grondwettelijke Raad, die eerder vandaag instemde met de omstreden wet die coronavaccinaties verplicht voor zorgmedewerkers en andere Franse coronamaatregelen aanscherpt.

De actievoerders riepen donderdag voor het Palais-Royal, waar de Raad van State en de Grondwettelijke Raad gehuisvest zijn, op tot vrijheid. Op borden stonden ook de slogans "Beschaamd" en "We weigeren proefkonijn te zijn" te lezen. Rond 20:30 uur waren er zowat 200 aanwezigen. 

Vanaf 9 augustus is het in Frankrijk verplicht om je pass sanitaire te laten zien in horecazaken, sommige winkelcentra en voor lange afstandsreizen met de trein of het vliegtuig. Met deze pas kunnen mensen bewijzen dat ze zijn gevaccineerd of negatief zijn getest. Sinds eind juli wordt de pas al gebruikt voor musea, bioscopen en evenementenlocaties. Ook mogen zorgmedewerkers die een vaccinatie weigeren geschorst worden.

Resultaten zijn binnen voor Gents testevent Modul'air: één persoon volledig gevaccineerd en erg besmettelijk

Na een feestje op 25 juli kan Modul'air terugkijken op een geslaagd testevent. Hun teststraat werkte vlot, en van de achthonderd bezoekers waren maar drie mensen besmet en die kwamen er dus niet in. Toch bleken 2 van de drie besmetten al volledig gevaccineerd en eentje dan nog eens erg besmettelijk.

Vanaf volgende week komen er versoepelingen en mag je vrij feesten op een festival als je volledig gevaccineerd bent, of een PCR-test of een herstelcertificaat kan voorleggen. Volledig gevaccineerden worden dus niet extra getest.

"We wisten niet op voorhand dat gevaccineerden zo besmettelijk konden zijn." Bekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

China belooft 2 miljard doses coronavaccin voor Covax

China heeft beloofd dat het zich zal inspannen om dit jaar nog twee miljard doses van het coronavaccin ter beschikking te stellen van het Covax-mechanisme van de WHO, dat vaccins bezorgt aan ontwikkelingslanden. China belooft daarnaast een gift van 100 miljoen dollar aan Covax, zo kondigde president Xi Jinping aan.

China, dat de epidemie sinds de lente van 2020 grotendeels had uitgeroeid, werd de voorbije weken geconfronteerd met een heropleving van het virus, en met name dan de deltavariant. In absolute aantallen blijft die heropleving eerder beperkt, maar de uitbraak is vooral belangrijk in termen van geografische verspreiding.

Marc Van Ranst: "Derde prik voor ouderen en risicogroepen komt eraan"

De meeste Europese landen zullen waarschijnlijk op termijn een derde prik met een coronavaccin aanbieden aan ouderen en risicogroepen. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst in "De wereld vandaag". Landen zoals Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben aangekondigd dat ze daarmee in september al van start willen gaan. 

Van Ranst verwacht dat andere landen zullen volgen, al moet er daarvoor wel nog een advies moet komen van het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA. Een andere vraag is of de rest van de bevolking ook de kans zal krijgen op een derde prik, die het immuumsysteem versterkt. Dat wordt waarschijnlijk in september beslist. 

De Wereld Gezonheidsorganisatie (WHO) aarzelt om een derde prik aan te bevelen, maar dat heeft er mee te maken dat in heel veel landen een heleboel risicopersonen nog geen enkele prik hebben gekregen. De WHO vindt het daarom minder ethisch om nu al te beginnen met derde prikken wanneer de helft van de wereld daar niet aan mee doet. 

 

Effectiviteit Moderna neemt na halfjaar amper af

De bescherming die het vaccin van biotechnoloog Moderna tegen het coronavirus biedt, neemt na een halfjaar nauwelijks af. Zes maanden na het zetten van de tweede prik is de effectiviteit van het coronavaccin 93 procent. Dat ligt vrijwel op hetzelfde niveau als de 94 procent effectiviteit die Moderna bij zijn eerste klinische onderzoeken naar het middel meldde.

Dat de bescherming op peil blijft, is niet bij alle coronavaccins het geval. Zo verscheen vorige maand een voorpublicatie van onderzoek waaruit blijkt dat het door Pfizer en BioNTech ontwikkelde vaccin na zes maanden 84 procent effectief is, tegenover 96 procent op het hoogtepunt.

Topman Stéphane Bancel van Moderna is blij dat het vaccin lang bescherming biedt, maar waarschuwde dat de zeer besmettelijke deltavariant van het coronavirus nieuwe gevaren met zich meebrengt. "We moeten dus waakzaam blijven."

Frans bedrijf geeft premie van 200 euro aan gevaccineerd personeel

Het Franse bedrijf Cooperl, dat marktleider is voor de verwerking van varkensvlees, gaat een premie van 200 euro betalen aan zijn personeelsleden en uitzendkrachten die zich vrijwillig hebben laten vaccineren tegen COVID-19. Dat bevestigt de directie. De groep telt 7.400 personeelsleden.

Maar de maatregel wordt sceptisch onthaald bij de vakbonden. Die vrezen dat dit aanleiding kan geven tot discriminatie en tot schending van het medisch geheim. Ze stellen zich ook vragen bij de wettelijkheid van de maatregel.

Steeds minder groen op Europese coronakaart

Elke donderdag publiceert het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) een kaart van Europa met groene, oranje, rode en donkerrode zones, op basis van het aantal coronabesmettingen in die zones.

In Frankrijk zijn er nog maar vier regio’s die oranje kleuren. De rest van het land is (donker)rood. Spanje kleurt nu zo goed als helemaal donkerrood. Het aantal groene zones in Italië vermindert ook wekelijks.

Denemarken, dat vorige week nog volledig oranje was, kleurt nu grotendeels rood. Estland en IJsland staan nu ook op de rode lijst. Finland en Zweden, die lang overwegend groen bleven, zijn nu bijna helemaal oranje. 

Geraak je er niet meer aan uit? Hieronder een overzichtje van de geldende reisregels:

Aantal dagelijkse besmettingen in Tokio stijgt voor het eerst boven de 5.000

In Tokio, waar momenteel de Olympische Spelen plaatsvinden, is het aantal besmettingen met het coronavirus voor het eerst boven de 5.000 gestegen. De bezorgdheid over een instorting van het gezondheidssysteem groeit.

Donderdag werden in de Japanse hoofdstad 5.042 nieuwe infecties geregistreerd, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. De boosdoener is ook hier de veel besmettelijkere deltavariant van het coronavirus. Experts vrezen dat het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen de komende twee weken de kaap rondt van de 10.000.

Lees er hieronder meer over:

Meest gelezen