Een buitenwijk van Athene na de doortocht van een verwoestende brand.
AFP or licensors

Evacuaties na hevige bosbranden in Griekenland: Athene, maar ook het eiland Evia en oude site van Olympia bedreigd

Griekenland kampt met drie grote brandhaarden, vooral op het eiland Evia nabij Athene en rond het oude Olympia op de Peloponnessos worden dorpen ontruimd. Er komt ook hulp uit Cyprus, Frankrijk en Zweden om de brandhaarden te bestrijden. Georgia Vasilaras is op vakantie in een dorpje nabij Olympia en vertelt aan VRT NWS wat ze ervaart: "De rook slaat op onze adem en het hele dorp ligt onder een laag as."

Met temperaturen ver boven de 40 graden en strakke wind is het erg moeilijk om grote bosbranden te bestrijden. Het ergst lijkt de situatie op Evia, een groot eiland ten oosten van de hoofdstad Athene. Daar zijn nu al tientallen dorpen ontruimd (lees opgegeven aan de vlammen). Op veel plaatsen luiden kerkklokken om de inwoners te waarschuwen dat ze moeten vertrekken.  

BEKIJK: Een man weigert zich te laten evacueren op het eiland Evia en gaat met een tuinslang de vlammen te lijf.

Videospeler inladen...
Een vuurhaard ten noorden van de Griekse hoofdstad Athene.
AFP or licensors

In een geval zaten 85 mensen op een strand omsingeld door laaiende dennenbossen. De hulpdiensten zijn er in geslaagd om al die mensen veilig via een boot over zee te evacueren. 

Een ander probleem zijn drie Grieks-orthodoxe monniken die weigerden om het Sint-Davidklooster te verlaten, ook al is dat omringd door vlammen tot 40 meter hoog en hebben ze er last van de dikke rook. De brandweer zou die drie monniken uiteindelijk dan toch uit hun klooster gehaald hebben. 

Evia (of Euboea) is na Kreta het grootste Griekse eiland en ligt vlak ten oosten van Attica en Athene. Het is erg bergachtig en bebost en dat maakt het bestrijden van bosbranden moeilijk. Het is vooral agrarisch, maar toeristen bezoeken het eiland wegens het natuurschoon. Er wonen 210.000 mensen.

Athene onder de rook

Het noorden van Athene staat opnieuw onder dreiging van bosbranden. Die waren min of meer onder controle gebracht, maar brandweerlieden hebben toch weer mensen moeten evacueren op zo'n 20 kilometer afstand van het centrum van de in rook gehulde Griekse hoofdstad, berichten Griekse media. Vliegtuigen en blushelikopters strooien met water.

Het vuur bedreigt energiefaciliteiten die Athene van elektriciteit voorzien nadat verdeelstations waren beschadigd. Aangejaagd door de zwaarste hittegolf in decennia komen de vlammen ook in de buurt van een zomerpaleis in Tatio buiten Athene, dat ooit werd gebruikt door het voormalige Griekse koningshuis.

Het oude Olympia roept om hulp

Een zelfde scenario meer ten westen, rond de archeologische site van Olympia op het schiereiland Peloponnessos, waar de Olympische Spelen acht eeuwen voor Christus begonnen zijn. 

Ook die site wordt al dagenlang bedreigd door brandende naaldbossen. De regering maakt zich sterk dat alles gedaan zal worden om de historische monumenten en het museum te redden, maar de burgemeester van Olympia heeft toch om extra hulp gevraagd. Die komt er: Cyprus en Frankrijk hebben al teams en materiaal gestuurd, en Zweden zou later op de dag twee blusvliegtuigen inzetten. (Lees verder onder de foto).

Georgia Vasilaras is op vakantie in een dorp nabij Olympia. Gisteren ontving ze een alert dat ze het dorp moesten verlaten. Ze vertrok samen met een ouder koppel en kon overnachten in een naburig dorpje aan zee.
Ze keerden terug toen de situatie voor hun dorp veiliger was, maar de brand woedt onverminderd verder.  "Overal in de lucht zit er rook, er is geen heldere hemel. Aan de rand van het dorp kun je stukken zien branden. Er vliegen de hele tijd helikopters en blusvliegtuigen over ons dorp heen. De rook slaat op onze adem en het hele dorp ligt ook onder een laag as." 

De hittegolf houdt nog aan tot het einde van de week. Vasilaras hoopt dan ook dat de brandweer de situatie naar het einde van de week toch onder controle krijgt. 

De oude site van Olympia met brandende bossen vlakbij op de heuvelranden.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Olympia was de plaats waar om de vier jaar de oude Grieken hun Olympische Spelen hielden en dat van de 8e eeuw voor Christus tot de 4e eeuw na Christus. De Spelen waren gewijd aan de Griekse oppergod Zeus en wellicht daarom werden ze nadien door een christelijke Romeinse keizer verboden.

De talrijke tempels, sportterreinen en monumenten voor overwinnaars verdwenen onder afzetting van de nabijgelegen rivier tot de Duitse archeoloog Ernst Curtius in 1874 begon met opgravingen. Curtius en zijn opvolgers legden de site bloot en in het enthousiasme daarrond organiseerde baron de Coubertin in 1896 de eerste moderne Olympische Spelen in Athene. 

Olympia is de site waar eerder de olympische vlam voor de Spelen in Tokio ontstond.
PA Wire/PA Images

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen