The Associated Press

Gevluchte atlete Timanovskaja in Polen: "Ik keer terug naar Wit-Rusland als het daar veilig is"

Voor het eerst sinds haar ontsnapping heeft de Wit-Russische atlete Kristina Timanovskaja in de Poolse hoofdstad Warschau haar verhaal gedaan aan de pers. Timanovskaja was in Tokio voor de Olympische Spelen en wou niet onder dwang terugkeren naar haar land. Ze heeft nu een humanitair visum gekregen in Polen.

Timanovskaja is de voorbije dagen vanuit Tokio overgevlogen naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen en is van daaruit naar Polen gereisd. Daar heeft ze een humanitair visum en dus een veilig onderdak gekregen. Haar vriend en kind zijn intussen ook via Oekraïne ontsnapt.

Al wat ze zei was: kom niet terug naar Wit-Rusland, het is niet veilig

Kristina Timanovskaja over de waarschuwing door haar grootmoeder

In Warschau vertelde Timanovskaja de pers haar versie van het verhaal. Volgens haar begon alles toen ze kritiek had op de aanpak van haar trainers op de Olympische Spelen in Tokio. Ze kreeg daarop bevel van de Wit-Russische delegatie om zich als geblesseerd te melden en onder begeleiding terug te keren naar Wit-Rusland. 

Onderweg kreeg ze evenwel bericht van haar grootmoeder dat er in dat land een heuse mediacampagne tegen haar begonnen was en dat ze risico liep om in een psychiatrische instelling opgesloten te worden, een oude taktiek uit de Sovjettijd om kritische stemmen de mond te snoeren.

Op de luchthaven in Tokio maakte Timanovskaja van een onoplettendheid van haar bewakers gebruik om agenten van de Japanse luchtvaartpolitie aan te spreken. Die konden verhinderen dat ze in een vliegtuig moest stappen. Ze vroeg hulp aan westerse landen en verbleef daarop twee dagen in de Poolse ambassade in Tokio. Daarna kon ze via Wenen naar Warschau reizen.

"Ik ben altijd ver weg gebleven van de politiek"

Timanovskaja zei dat ze van haar land houdt en wil terugkeren "als het daar opnieuw veilig is". "Ik hield mij vorig jaar ver van de politiek, ik heb nooit deelgenomen aan protesten en nooit iets gezegd tegen de regering van Wit-Rusland. Ik wou alleen naar de Spelen gaan en medailles winnen."

Timanovskaja stond in Warschau de pers te woord

Videospeler inladen...

Polen, de Baltische republieken en Oekraïne hebben eerder tal van dissidenten en leiders van het volksprotest tegen de dictatuur van Aleksandr Loekasjenko in Wit-Rusland opgevangen. Een van hen, Vitali Sjisjov, is enkele dagen geleden dood teruggevonden in een park in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Volgens dissidenten is hij vermoord door de geheime politie van Wit-Rusland.

De vlucht van een bekende atlete zoals Timanovskaja is een forse klap voor het imago van Loekasjenko in Wit-Rusland. Dat de vrouw zelfs nooit openlijk kritiek heeft geuit op het regime tekent hoe de repressie in Wit-Rusland werkt. 

Meest gelezen