Archieffoto van twee Israëlische F-16-gevechtsvliegtuigen.

Israël voert voor het eerst in jaren luchtaanvallen uit op Libanon als reactie op raketaanval

De Israëlische luchtmacht heeft enkele doelwitten in het zuiden van Libanon gebombardeerd. Dat soort aanvallen komt wel vaker voor in de Gazastrook en in Syrië, maar in Libanon was dat de voorbije jaren eerder zeldzaam. Israël zegt dat het reageert op het neerkomen van enkele raketten die waren afgevuurd vanuit Libanon.

"Gevechtsvliegtuigen hebben raketinstallaties en andere terroristische infrastructuur in Libanon gebombardeerd van waaruit raketten zijn afgevuurd", zo staat in een mededeling van het Israëlische leger. 

Dit is een boodschap: we kunnen veel meer doen, maar hopen dat het zo ver niet moet komen

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz

Tegen wie die bombardementen gericht waren, zegt het leger er niet bij. Minister van Defensie Benny Gantz vermoedt dat het gaat om een kleine Palestijnse groep die vanuit Zuid-Libanon sporadisch raketten afvuurt. Hij wil er geen drama van maken: volgens hem zijn de luchtaanvallen beperkt en gaat het om een waarschuwing. "We kunnen veel meer doen dan dat, maar we hopen dat het zo ver niet moet komen", aldus Gantz.

De luchtaanvallen waren dus beperkt en waren een antwoord op drie raketten die gisteren vanuit Zuid-Libanon zijn afgevuurd. Twee daarvan zijn net over de grens in Israël terechtgekomen. Niemand raakte gewond, maar er was wel een klein brandje in een veld. Meteen na de aanval heeft Israël artillierbeschietingen over de grens uitgevoerd.

Israël en Libanon hebben een bewogen geschiedenis, maar de voorbije jaren zijn confrontaties zeldzaam. Na een hevige oorlog tussen Israël en de sjiitische militie Hezbollah in 2006 is het relatief rustig gebleven op enkele sporadische incidenten na. De laatste Israëlische luchtaanval in Libanon zou dateren van 2014. Wel voert Israël regelmatig bombardementen op tegen de radicale Palestijnse groep Hamas in de Gazastrook en tegen pro-Iraanse milities in Syrië.

Wel zijn de spanningen in de regio de laatste weken opnieuw opgelopen. Zo is er de mogelijke uitzetting van enkele Palestijnse families uit hun huizen in de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem wat tot incidenten en een oorlog met Hamas heeft geleid. Die kwestie staat nog altijd op scherp. Tegelijk zijn er de groeiende spanningen met Iran in de Perzische Golf en het aan de macht komen van de "hardliner" Ebrahim Raisi als president van Iran.

Meest gelezen