Lesbisch gezin uit reclamespot vlucht weg uit Rusland: "Mensen schrijven dat ze mijn kleindochter willen vermoorden"

Een Russisch lesbisch gezin is het land uit gevlucht na doodsbedreigingen. Het gezin werd getoond in een reclamespot voor gezonde voeding, maar werd daarna overstelpt met homofobe en haatdragende berichten, waaronder doodsbedreigingen. De grootmoeder was het meeste geschokt door de haatdragende berichten over haar kleindochter: "Mensen schrijven dat ze haar willen verkrachten of vermoorden". 

De familie uit Rusland was te zien in een reclamespot van de supermarktketen VkusVill. Een keten die gezonde voeding verkoopt, wou met deze reclamecampagne “al hun klanten tonen”. Op de advertentie werden vier vrouwen afgebeeld in een keuken. Maar de moeder Yuma en haar volwassen dochter Alina hebben allebei een vrouwelijke partner. De advertentie van de keten verscheen met een waarschuwing dat ze niet door kinderen mocht gezien worden.

Maar de advertentie lokte enorm veel negatieve reacties uit. De moeder Yuma, het hoofd van het gezin, zei dat ze de meeste haatdragende berichten, die online verschenen, achter zich kon laten. Maar de berichten die verschenen bij de foto's van haar kleindochter kwamen erg hard aan. “Mensen schrijven dat ze haar willen verkrachten of vermoorden. Maar waarom wil je een kind neersteken dat alleen maar zit en lacht op een foto”. Ze zei dat ze het meest “bang was voor haar kleindochter”.

Deze opmerkingen zijn slechts het topje van de ijsberg

Moeder Yuma

"Deze opmerkingen zijn slechts het topje van de ijsberg", zei Yuma nog. Ze had het ook over eerdere homofobe aanvallen waarbij ze werd overgoten met chemicaliën door gemaskerde mannen. Een andere keer werd ze benaderd door een menigte met een mes, die ook dreigden om haar in brand te steken. "Ik wil niet dat dit blijft gebeuren, ik wil mijn familie beschermen. Zo wil ik niet leven."

Het gezin besloot om uit Rusland te vertrekken en naar Spanje te vluchten. Ze gaven een interview aan journalist en YouTuber Karen Shainyan. Het interview mocht pas verschijnen als de familie zich niet meer in Rusland bevond.

Supermarktketen: "Advertentie was een vergissing"

De supermarktketen heeft zich intussen geëxcuseerd en de advertentie met de vrouwen verwijderd. “Wij betreuren het dat dit is gebeurd en beschouwen deze publicatie als een vergissing.”

In Rusland bestaat er een wet uit 2013, die de promotie van niet-traditionele seksuele relaties verbiedt aan minderjarigen. Het Westen bestempelt de wet als onverdraagzaamheid die door de regering wordt afgedwongen. Veel politici van de regerende Russische partij zijn fel gekant tegen homoseksualiteit. Homofobie is wijdverspreid in Rusland. Velen bekijken het als iets wat in strijd is met de "traditionele Russische waarden".

Meest gelezen