Loodzware druk en toch goud: hoe wapenen Red Lions en Nafi Thiam zich tegen ondraaglijke stress?

Met twee gouden plakken op enkele uren tijd was het een topdag voor België op de Olympische Spelen. De druk op onze atleten was nochtans loodzwaar. Voor Nafi Thiam was alles minder dan goud een tegenvaller en ook de Red Lions hadden op voorhand laten weten voor niets minder te gaan. Hoe bereiden de atleten zich daarop voor?

Paul Van Den Bosch is al 30 jaar topsportcoach en weet alles over stress en spanning bij sporters. "De Red Lions hebben met Shane McLeod  een fantastische coach", legt Van Den Bosch uit in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Hij heeft niet alleen bewegingswetenschappen gestudeerd, maar ook psychologie. En hij heeft mentaal een grote impact op zijn spelers."

"De mentale impact van de coach kan niet onderschat worden", zegt Van Den Bosch in dit gesprek:

PDV

Zo was het volgens Van Den Bosch vermoedelijk op McLeod’s aanraden dat de Red Lions op voorhand zo mondig waren over hun mogelijke overwinning. Ze gingen voor niets minder dan het goud, klonk het zelfzeker. "Dat is niet alleen goed om jezelf op te peppen, maar heeft natuurlijk ook een impact op de tegenstrever. De mentale impact van de coach mag niet onderschat worden."

Bloedstollende knockout

Na een goede wedstrijd waarbij de Belgen - zeker in het eerste deel - de overhand hebben, eindigt de finale uiteindelijk met een knockout-fase. Daarbij kwam alle druk op doelman Vincent Vanasch terecht. De Belgen leken te winnen, Vanasch had zelfs zijn helm al uitgespeeld en dan komt de videoscheidsrechter tussenbeide: de Australiërs krijgen een nieuwe kans.

De ultieme kans van de Australiërs:

De euforie maakt plaats voor nieuwe stress en druk die integraal op de schouders van Vanasch terechtkomt. "Je moet je dan afvragen wat het gemakkelijkste is: je van een gewonnen gewaande situatie opladen of je opladen vanuit een verloren situatie zoals de Australiërs? Die tegenstander moest zich ook helemaal terug opladen om te scoren, wellicht was het voor hem moeilijker." De Australiër kan niet scoren en de Red Lions winnen toch goud.

Functioneren onder dergelijke druk kun je trainen, maar alleen als de spelers tijdens de training zelf ook zo onder druk gezet worden. "Als een speler in ontspannen omstandigheden een penalty moet scoren, gaat die bijna nooit missen", legt Van Den Bosch uit. "Vanasch heeft op deze situatie kunnen trainen door de ervaring die hij had met de knockout-fase tijdens het WK tegen Nederland. Hij was al ergens vertrouwd met de situatie."

De ontlading bij Vanasch is groot nadat de Red Lions - en dit keer echt - de gouden medaille winnen:

Contrast tussen Thiam en Vidts

Verwachtingen brengen ook een gigantische druk met zich mee. Dat was volgens Van Den Bosch zeer duidelijk op te merken aan het contrast tussen de mimiek van Thiam en Vidts. "Thiam gaf de hele tijd een gespannen indruk, want bij haar was goud winnen de enige mogelijkheid. De rest was verliezen", zegt Van Den Bosch.

"Bij Noor Vidts was er sportvreugde op haar gezicht af te lezen", aldus de coach. "Bij haar was die vierde plaats meer dan een overwinning. Niemand had dat op voorhand verwacht, ook zij niet." Al waarschuwt Van Den Bosch wel voor de toekomst. "De volgende keer zal het bij Vidts ook gaan om de medailles. En dan zal er een andere ingesteldheid bij komen kijken."

Het contrast tussen de spanning bij Thiam en de glimlach van Vidts:

Ook hier speelt de coach volgens Van Den Bosch een cruciale rol. De coach van Nafi Thiam bijvoorbeeld moest een coronatest ondergaan en heeft het eerste deel van de tweede dag van de zevenkamp daardoor gemist. "In atletiek is de coach een bijzonder belangrijke persoon", zegt Van Den Bosch. "Die aanwezigheid geeft ook rust. Die is uren met de atleet bezig. Die is er altijd en geeft feedback."

"Voor Thiam was het echt een klap dat ze haar coach vandaag enkele uren niet had", klinkt het. "Het mentale is ontzettend belangrijk om fysiek goed te presteren. Dat is echt niet te onderschatten, want fysiek zitten al die topatleten zo dicht bij elkaar dat het echt wel het mentale is waar vaak het verschil gemaakt wordt."

De ontlading bij Nafi Thiam is groot eens het goud binnen is:

Videospeler inladen...

Meest gelezen