Computermodel van het nieuwe openluchtzwembad.
Cores Development

Watermaal-Bosvoorde krijgt over twee jaar openluchtzwembad

Het Brusselse Gewest heeft een bouwvergunning afgeleverd voor het ombouwen van het voormalige gebouw van Axa Bank op de Vorstlaan in Watermaal-Bosvoorde. Daar komen vanaf 2023 een hotel, restaurant en kantoren in. Er wordt ook een openluchtzwembad aangelegd dat toegankelijk zal zijn voor het publiek.

"Het project is één zoals we dat graag willen", legt staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) uit. "Erfgoed krijgt een nieuwe functie en wordt toegankelijk voor het publiek. Het wordt een plek in het groen waar je Brussel op een andere manier kunt ontdekken. Zowel om te slapen, te werken als te ontspannen."

Tekort aan zwemwater

In het nieuwe project wordt ook een 25 meterbad in openlucht voorzien. De laatste jaren klinkt de roep om openbare (openlucht)zwembaden in Brussel steeds luider. Zeker sinds de sluiting van Océade, het subtropische zwembad op de Heizelvlakte, in 2018. De vereniging "Pool Is Cool" organiseerde al verschillende projecten om aandacht te vragen voor dat tekort aan zwemwater. Hun laatste wapenfeit is "Flow", een tijdelijk openluchtzwembad aan het kanaal Brussel-Charleroi in Anderlecht waar je tijdens de zomermaanden gratis terecht kunt.

Of het nieuwe openluchtzwembad aan het voormalige Axa-gebouw effectief vlot voor iedereen toegankelijk wordt, valt weliswaar nog af te wachten. De zwemkom zal namelijk worden uitgebaat door een sportclub. "Het zwembad zal toegankelijk zijn als je de nodige tickets en lidmaatschap betaalt aan de sportclub. Maar wat de precieze voorwaarden zullen zijn, moet de sportclub in kwestie zelf nog vastleggen", zegt de staatssecretaris daarover.

Meer zwembaden op komst

Het Brusselse Gewest heeft volgens Smet in ieder geval extra inspanningen gedaan om het zwembad mogelijk te maken. "We waren heel blij dat de projectontwikkelaar dit wilde doen. We zijn ook met andere projecten bezig om in de toekomst extra zwembaden te voorzien. Zo loopt er een haalbaarheidsstudie voor een zwembad op het dak van de Abattoir in Anderlecht. De bedoeling is om daar op termijn een volwaardig, groot, openbaar openluchtzwembad te bouwen. Eindelijk zou ik zeggen", aldus Smet.

In juni kondigde het Brusselse Gewest ook al de bouw van een nieuw subtropisch zwembad aan op de site aan het Weststation in Sint-Jans-Molenbeek.

Computermodel van het nieuwe openluchtzwembad.
Cores Development

Meest gelezen