18 leden van vroegere studentenclub Reuzegom moeten naar de rechter voor dood van student Sanda Dia

18 leden van de vroegere studentenclub Reuzegom zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden voor de dood van hun medestudent Sanda Dia. Dat heeft de raadkamer in Hasselt beslist. De 18 kunnen wel nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

De raadkamer volgt daarmee de vraag van het parket. Dat wilde na 2,5 jaar onderzoek 18 leden van de vroegere studentenclub vervolgen voor onopzettelijke doding, het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, onterende behandeling en schuldig verzuim. Voor alle vier die kwalificaties worden ze doorverwezen naar de rechtbank. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen ze maximaal 15 jaar celstraf krijgen.

De 18 waren allemaal aanwezig op de extreme studentendoop eind 2018 in Vorselaar, die de 20-jarige Sanda Dia het leven kostte. De student ingenieurswetenschappen werd onder meer gedwongen om grote hoeveelheden alcohol en visolie te drinken en urenlang buiten in de kou te staan.

De 18 verdachten kunnen wel nog in beroep gaan tegen de uitspraak. Dan zal de kamer van inbeschuldigingstelling in Antwerpen zich opnieuw moeten buigen over de vraag wie er voor de rechter moet komen.

De zaak sleept al een tijd aan. Het onderzoek begon in Antwerpen, omdat de dodelijke doop zich afspeelde in Vorselaar. Maar het werd weggehaald in Antwerpen, omdat een ouder van een van de verdachten daar rechter is, en dus zou er een schijn van partijdigheid kunnen zijn. Het dossier verhuisde naar Hasselt. Toen het onderzoek helemaal klaar was, vroeg een advocaat van een van de Reuzegommers om de voorzitter van de raadkamer te laten vervangen, omdat die partijdig zou zijn. Dat gebeurde uiteindelijk niet.

Advocaat vader Dia: "Ik hoop dat die jongens dit eens goed lezen"

De vader van Sanda Dia heeft gemengde gevoelens bij de uitspraak, zegt zijn advocaat Sven Mary (zie video hieronder): "Ik heb vanmiddag contact met hem gehad. Enerzijds is het een opluchting voor hem, omdat we eindelijk verder kunnen gaan. Maar anderzijds heb ik hem nog maar zelden zo diep weten zitten als vandaag. Hij is bang dat er bij die 18 nog jongens zitten die misschien niet hadden willen meedoen aan de doop of die zich hebben gekant tegen wat er gebeurde. Ergens had hij gehoopt dat er enkele van die jongens de dans zouden ontspringen, omdat een rechter zou oordelen dat er geen bezwaren tegen hen bestonden. Het is heel tegenstrijdig voor hem."

Videospeler inladen...

Ergens had vader Dia gehoopt dat een paar jongens niet betrokken zouden blijken bij de dood van Sanda

Sven Mary, advocaat

Volgens de advocaat was de raadkamer nochtans duidelijk: "De raadkamer gaat niet in op het individuele aandeel van die 18 jongens. Maar ze zegt wel waarom ze zijn doorverwezen: iedereen kende het draaiboek van de doop, niemand heeft zich daartegen verzet. Iedereen wist bijvoorbeeld dat de kranen in het appartement van Sanda Dia zouden worden afgeplakt, zodat hij geen water kon drinken. En ze verdedigen zich door te zeggen: jamaar, we waren niet allemaal de hele tijd aanwezig. Nee, maar ze waren wel op de hoogte van wat er in die put aan het gebeuren was. Daar is de raadkamer duidelijk over. En misschien is het nodig dat die jongens of hun advocaten dat eens goed lezen. Het zal hen misschien helpen om het te begrijpen wanneer ze voor de correctionele rechtbank zullen verschijnen.

Mary gaat ervan uit dat minstens enkele leden van Reuzegom in beroep zullen gaan: "Dat staat in de sterren geschreven. Ze zullen wachten tot 20 augustus, de laatste datum waarop ze in beroep kunnen gaan. Dan hebben ze nog eens 15 dagen gewonnen. En ze zullen stilletjes hopen dat het dan nog maanden zal duren voor de zaak in beroep behandeld wordt. Maar ik denk dat het zeer snel zal gaan en dat we in oktober of november de zaak kunnen inleiden voor de rechtbank, zodat we begin volgend jaar echt aan het proces kunnen beginnen."

Voor de advocaat mag het nu ook snel gaan: "We zijn bijna dag op dag 11 maanden na de datum waarop de zaak aangevat had moeten worden. Die tijd is volledig verstreken door de schuld van de verdediging. Terwijl die zeggen dat ze hopen dat hun cliënten heel snel onschuldig zullen worden verklaard. Dan moeten ook zij toch snel een proces willen?"

Waarover gaat de zaak-Sanda Dia? Bekijk het in 1 minuut in deze video:

Videospeler inladen...

Meest gelezen